Importuri de cereale oprite, prețurile continuă să scadă

Editorial: Este sau nu o legătură între oprirea importurilor din Ucraina și evoluția prețurilor la cereale?

În aprilie 2022, la scurt timp după începerea războiului din Ucraina, întreaga planetă asista la o creștere spectaculoasă a prețului cerealelor, uneori la niveluri record. Problemele logistice și anticipația unor probleme grave pe piață a împins prețurile la niveluri nemaivăzute, iar asta i-a făcut pe unii producători să viseze la profiturile uriașe care ar fi urmat să vină către finalul lui 2022.

Dar, cum socoteala de la fermă nu se potrivește mereu cu cea de la bursă, evoluția prețurilor nu s-a aliniat tuturor dorințelor. Ele au început să scadă încă din iunie 2022 și nu s-au oprit din scădere nici astăzi, în ciuda unor reveniri în septembrie-octombrie. Protestele de la acest început de an au dus la interzicerea sau restricționarea importului de cereale din Ucraina, dar o simplă piesă dintr-un puzzle prea complex nu avea cum să rezolve o problemă a unor percepții nerealiste.

Februarie 2022, șoc pentru piața cerealelor

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, exporturile ucrainene de cereale au fost serios perturbate, în contextul în care navele militare rusești au blocat porturile ucrainene din Marea Neagră vreme de mai multe luni. Presiunea pe prețuri a crescut brusc, iar asta s-a văzut rapid pe burse, unde panica a fost la ea acasă în aprilie și martie 2022.

Însă, odată ce situația s-a calmat, iar piața a început să anticipeze o rezolvare a unor probleme logistice serioase, prețurile au început să scadă încă din luna iunie. Apoi, în iulie 2022, a fost negociat un acord între Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Turcia pentru a deschide un coridor umanitar maritim sigur în Marea Neagră, ceea ce creat un culoar favorabil exporturilor de cereale. De atunci, sute de nave cu cereale și produse alimentare au părăsit porturi ucrainene, iar asta a dus în continuare la relaxarea prețurilor.

Producție agricolă bună și apetit redus pentru risc

Alți doi factori au cântărit greu în scăderea prețurilor a fost producția agricolă peste așteptări de anul trecut, în special dacă vorbim de țări ca Ucraina, și scăderea apetitului pentru risc pe piețele de materii prime. Dacă așteptările inițiale, legate nu doar de partea logistică, dar și de producție, erau foarte sumbre, acestea s-au îmbunătățit semnificativ în ultima jumătate a lui 2022, de îndată ce traderii au văzut că Ucraina reușește nu doar să exporte, dar și să susțină o activitate agricolă la cote semnificative, chiar dacă sub cele din anii anteriori.

Apoi, pe fondul inflației galopante, băncile centrale au trecut la creșterea dobânzilor și la reducerea lichidității din piețele financiare. Efectele pozitive s-au văzut atât în doua jumătate a anului trecut, când prețurile petrolului și ale altor materii prime au scăzut semnificativ, cât și în primele luni ale acestui an. Până și în România, unde diferența dintre dobânda de referință și rata anuală a inflației era semnificativ mai mare decât în alte state, inflația a înregistrat scăderi în martie și aprilie.

Inflația scade, dar pentru cât timp?

Rata anuală a inflației în luna aprilie 2023 comparativ cu luna aprilie 2022 este 11,2%, în scădere de la 14,5% în martie. Totuși, în cazul produselor alimentare, inflația a rămas sus, peste 20%. Astfel, prețurile alimentelor, care cântăresc foarte greu în ecuația bunăstării românilor, continuă să crească într-un ritm foarte mare, deși sunt la un nivel deja ridicat. Totodată, se pune întrebarea cât va mai scădea inflația, în lipsa unor măsuri mai clare.

Deocamdată, asistăm la discounturi mari venite din partea retailerilor, confruntați cu creșterea stocurilor și dornici să scape de produsele alimentare care expiră. Însă, după ce vor fi făcute ajustările necesare, iar numărul insolvențelor va scoate din joc mai mulți producători și fermieri, egalând astfel cererea cu oferta, vom mai vedea oare o scădere semnificativă a inflației? Banca centrală vorbește despre o inflație de o cifră în decembrie. Să sperăm că are dreptate.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Culturi similare

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus