BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

APIA a început plățile pentru crescătorii de animale

19 iun. 2016

APIA va demara plățile cu ANT 7 pentru zootehnie. Crescătorii de animale vor primi sume mult mai mari decât se așteptau


Vestea bună așteptată îndelung de crescătorii de animale a venit în sfârșit astăzi. APIA va începe plățile pentru zootehnie. ”Începem plata la animal de pe 17 iunie, cu ANT-ul, care este, după primele calcule, de 447 de lei pe cap de vacă de carne și de 11 lei pe tona pentru vacile de lapte. Probabil se va duce către 500 de lei pe cap de vacă și în jur de 10 euro pentru oi”, a spus ministrul agriculturii la Realitatea TV.


Dacă ANT-ul este cât de cât stabilit, Sprijinul Cuplat Zootehnic va fi de 1.248 € pentru fiecare vacă de carne, respectiv de 844 € pentru cele de lapte. ”Cerințele de anul trecut, în loc să ducă la înscrierea a 20.000 de vaci, au dus la înscrierea a doar 8.400 de vaci. Dacă nu le voi da acești bani fermierilor, va trebui să îi dau înapoi la Bruxelles. Dar și în aceste condiții vom pierde 24 de milioane de euro, pentru că nu reușesc să acopăr sumele respective”, spune ministrul Irimescu.


După intrarea la plată a schemelor de sprijin ANT 7, respectiv ANT 8, vor intra la plată și fermierii aflați în eșantioanele de control. Este vorba de producătorii mari, care vor primi peste 300 de milioane de euro, conform declarațiilor ministrului. Aceștia vor începe să primească banii de la APIA miercuri, 22 iunie. Comisia Europeană a aprobat pentru România un buget de 75 de milioane de euro pentru vacile de lapte, respectiv 10,5 milioane de euro pentru vacile de carne. Ulterior, după efectuarea plăților pentru zootehnie, APIA va începe și plățile pentru agromediu, conform AgroIntel.

Mergi sus