Recensământul agricol începe pe 10 mai

Recenzorii vor strânge informații despre ferme, terenuri, culturi, animale și lucrători

Institutul Național de Statistică a anunțat că din 10 mai va începe recensământul agricol în România. Peste 20.000 de recenzori vor merge în țară pentru a colecta informații despre ce tipuri de culturi sunt înființate, suprafețele și tipurile terenurilor agricole exploatate, numărul de animale și de lucrători din domeniul agricol.

Recensământul se va desfășura în perioada 10 mai – 31 iulie și vizează un număr de 4.500 de fermieri. Agricultorii vor răspunde la un chestionar care cuprinde 45 de întrebări. Informațiile vor fi centralizate și apoi raportate mai departe către Uniunea Europeană. Autoritățile au alocat un buget de 65 de milioane de euro pentru acest recensământ.

Informațiile aflate cu această ocazie sunt importante, deoarece Uniunea Europeană va aloca subvențiile în baza lor. Tocmai de aceea, autoritățile anunță că fermierii care nu vor să răspundă sau care vor da informații greșite sunt pasibil de amenzi de până la 5.000 de lei, conform stirileprotv.ro .

Deși România figurează pe primul loc în clasamentul exploatațiilor agricole din Uniunea Europeană, cu peste 3,4 milioane de ferme, majoritatea dintre acestea sunt gospodării mici, care practică agricultura de subzistență. Mai mult de 3 milioane dintre ele exploatează suprafețe mai mici de 5 ha, în timp ce media europeană este de peste 15 ha. Această distribuire, coroborată cu lipsa de comasare și performanță în agricultură face ca România să importe masiv produse agroalimentare, în ciuda potențialului mare de producție.

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Să fii fermier. Cea mai importantă meserie din lume

Trăim cel mai provocator moment din istoria agriculturii. Dar și cel care ne oferă cele mai mari oportunități.

Descoperă noua campanie BASF
Mergi sus