Inflația pune presiune pe bugetele alocate agriculturii

Editorial: Sumele alocate fermierilor din UE vor trebui să crească în viitor, în contextul în care inflația din ultimii doi ani a dat peste cap toate calculele

Inflația a creat, în 2022, probleme pe care încă nu le percepem în întregime. Creșterea costurilor pentru companii a trebuit transpusă în prețuri mai mari pentru consumatori, consumatori care și-au văzut puterea de cumpărare redusă în fiecare lună. Prețurile la alimente au continuat să crească semnificativ și în ianuarie 2023, față de ianuarie 2022, peste o bază deja mare, ridicată anul trecut. Iar trendul este de parte de final. În acest context, consumatorii tind să se orienteze spre alimente tot mai ieftine, fără să mai țină cont prea mult de calitate, ceea ce îi poate afecta producătorii care se străduiesc să livreze alimente de calitate superioară.

Fermierii din UE care lucrează în condiții stricte privind calitatea, trebuie ajutați în acord cu noile condiții ale pieței. Mulți simt deja presiunea costurilor ridicate, iar Bruxelles-ul pare gata să se adapteze la noua realitate.

Inflația scade, dar nu prea

La începutul lui februarie, INS a anunțat scăderea ratei anuale a inflației în ianuarie 2023 (15,1%), față de cea raportată în decembrie 2022 (16,4%). Însă, la o privire mai atentă, observăm că nu avem prea multe motive de bucurie. Rata anuală a inflației a crescut în cazul alimentelor, ajungând la 22,5% în ianuarie, față de 22,05% în decembrie 2022. În cazul serviciilor, aceasta a crescut de la 7,75% în decembrie la 10,27% în ianuarie. Practic, avem o creștere îngrijorătoare a inflației pe două segmente foarte importante în ecuația consumului.

Alimentele și serviciile sunt la baza formării prețurilor într-o economie, iar consumatorii sunt obligați să se orienteze către produse mai ieftine pentru a putea face față unor costuri care cresc în mod accelerat. Din păcate, asta va avea consecințe asupra calității vieții, mai ales dacă vorbim despre alimente.

Păstrarea calității vieții

Pentru a ajuta oamenii să păstreze calitatea alimentelor la care au acces, un element esențial îl reprezintă ajutorul dat fermierilor la nivelul UE. Pericolul pe care actuala situație îl poate aduce este ca acei fermieri, care își aduc contribuția la oferta de alimente sănătoase și de calitate pe rafturile magazinelor, să nu-și mai poată susțină afacerea. Dacă tot mai mulți consumatori aleg alimente mai ieftine, producătorii vor trebui ori să se adapteze, ori să închidă porțile, iar asta va duce la o situație nedorită. Rafturile magazinelor vor face loc tot mai mult alimentelor ieftine, sub presiunea consumatorilor obligați să se reorienteze. În acest context, UE este nevoită să ajusteze ajutorul acordat deja fermierilor.

Mai mulți bani pentru agricultură

Cota alocată politicii agricole comune (PAC) din bugetul UE ar trebui să fie majorată în următorul program financiar, care va începe în 2028, potrivit comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, citat de Euractiv. Această măsură ar trebui luată în condițiile în care inflația tot mai mare pune presiune asupra sectorului agroalimentar din UE, chiar dacă programul de subvenționare a agriculturii al UE este unul dintre cele mai mari din lume, având o valoare de circa 270 de miliarde de euro. Valoarea reală a acestui buget a fost redusă în ultimul an, din cauza inflației tot mai mari. Rata anuală a inflației în zona euro a fost de 9,2% în decembrie, față de 10,1% în noiembrie. Costurile cu îngrășămintele și furajele au crescut semnificativ, în special în contextul scumpirii gazelor naturale și al invadării Ucrainei de către Rusia.

În cazul în care aceste bugete nu vor fi ajustate, pentru a ține cont de noua realitate a pieței, ne putem aștepta la consecințe neplăcute. Aceste situații pot apărea mai ales în țări precum România, unde inflația este și mai ridicată, iar consumatorii simt o presiune și mai mare să cumpere alimente de o calitate tot mai slabă. Efectele asupra sănătății oamenilor, pe termen lung, vor fi cu siguranță unele negative.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 17 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Performanță maximă, culturi profitabile

Alege produsul care ți se potrivește pentru cultura ta de floarea-soarelui sau de rapiță și plătești mai puțin.

Află mai multe

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus