Investițiile responsabile în sistemele agro-alimentare – o necesitate, pe fondul noilor provocări globale

Editorial: Bunele practici capătă tot mai mare importanță în noul context al insecurității alimentare

Complexitatea și gravitatea crizelor alimentare, naționale și internaționale, au cunoscut o creștere îngrijorătoare, începând din anul 2020, atât pe fondul pandemiei COVID-19 și al conflictelor armate, care au provocat șocuri economice și închiderea unor granițe, cât și ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme ori a combinației factorilor enumerați mai sus.

La nivel global, insecuritatea alimentară se accentuează și este pusă în pericol atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă până în anul 2025 ale ONU (ODD), în special ODD 1-Eradicarea sărăciei și ODD 2-Eradicarea foametei, asigurarea securității alimentare și îmbunătățirea nutriției și promovarea agriculturii durabile, numai în anul 2021 aproximativ 193 de milioane de oameni necesitând asistență alimentară urgentă. ”Raportul din 2021 înregistrează cel mai mare număr de persoane care suferă de insecuritate alimentară acută în întreaga lume. Între 720 și 811 milioane de persoane se confruntă cu foametea . […] Este alarmant faptul că nu suntem pe drumul cel bun și că este foarte puțin probabil ca obiectivele în materie de nutriție să fie atinse până în 2025 sau ca foametea să fie eradicată până în 2030. […] Foametea și insecuritatea alimentarsunt din nou în creștere în întreaga lume, iar aproximativ 660 de milioane de persoane ar putea continua să se confrunte cu înfometarea până în 2030 și sunt necesare acțiuni îndrăznețe”, se arată în propunerea de rezoluție a Parlamentului European, referitoare la abordarea securității alimentare în țările în curs de dezvoltare (iunie 2022).

În acest context, specialiștii din domeniu, inclusiv reprezentanții FAO-ONU, atrag atenția atât asupra necesității de a fi accentuată tranziția către un sistem agricol și alimentar durabil (recomadând adoptarea și aplicarea urgentă a unor principii și norme clare și echilibrate), cât și asupra intensificării susținerii investițiilor responsabile în agricultură și în sistemele alimentare, care să contribuie la securitatea alimentară și la nutriție.

Se trag tot mai multe semnale privind securitatea alimentară

Dacă la capitolul sustenabilității sistemelor de producție-agroalimentară, în ultimii ani, la nivel mondial, deja s-au adus în atenția publică numeroase semnale și s-au stabilit anumite direcții de acțiune practică, în ceea ce privește cadrul viitoarelor investiții din sistemul agro-alimentar (domenii prioritare, resurse, orientări de piață, etc), acum se lucrează la trasarea anumitor coordonate globale, menite să răspundă actualelor provocări și de care va trebui să se țină seama în mod deosebit. Un eveniment tematic global FAO-ONU va fi organizat în timpul sesiunii plenare din octombrie 2022 a Comitetului pentru Securitatea Alimentară Mondială, pentru a împărtăși experiențe și bune practici în utilizarea și aplicarea principiilor de investiții responsabile în agricultură și sisteme alimentare (CFS-RAI). ”CFS-RAI reprezintă un cadru de principii și orientări, pentru a ghida acțiunile tuturor părților interesate și implicate în agricultură și în sistemele alimentare. Implementarea CFS-RAI este în primul rând responsabilitatea statelor care sunt încurajate să aplice respectivele principii în dezvoltarea strategiilor, politicilor, programelor și legislației lor, pentru atingerea obiectivelor de securitate alimentară și nutriție. Se urmărește ca principiile să fie universal aplicabile, luând în considerare toate sectoarele și etapele agriculturii și sistemelor alimentare și recunoscând rolul și nevoile specifice ale micilor fermieri/consumatori/alte părți interesate din întreaga lume. Evenimentul tematic global va permite un dialog interactiv și urmărește să mobilizeze angajamentul politic la nivel înalt, având o abordare multisectorială și promovând procese coordonate ale mai multor părți interesate. Sesiunea din luna octombrie 2022 se va încheia cu un proiect carr va fi supus acordului membrilor CFS”, arată reprezentanții FAO-ONU.

Adoptarea, adaptarea și extinderea la scară largă a exemplelor de bune practici din domeniul investițiilor responsabile în sistemul agro-alimentar sunt cu atât mai importante cu cât, pe fondul actualelor provocări globale, asociate faptului că Acordul de la Marrakesh din 1994 și Acordul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au determinat specializarea regiunilor agricole (creându-se regiuni cu volume/valori ridicate ale exporturilor și regiuni dependente de importuri), se extinde vulnerabilitatea alimentară a populației, iar nevoia de susținere a acesteia conduce la creșterea rapidă a deficitului de finanțare, la crearea unor condiții de nereziliență în fața crizelor și la adâncirea instabilității alimentare mondiale.

Potrivit datelor oficiale, la nivel global, există 608 milioane de exploatații agricole familiale, care ocupă 70-80 % din terenurile agricole și care reprezintă peste 90% din totalul fermelor, în termeni valorici producând aproximativ 80% din hrana lumii. Din această cantitate de alimente, aproximativ o treime fie se risipește, fie se pierde. Pentru stoparea fenomenului se încearcă aplicarea economiei circulare în sistemele de producție agricolă, soluție care, de asemenea, are nevoie de investiții responsabile.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus