BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ce se întâmplă cu subvențiile APIA în această perioadă

Care sunt măsurile propuse de autorități și cum se pot adapta fermierii la noua situație

Veștile mai puțin plăcute pentru fermieri au venit rând pe rând. Mai întâi, APIA a anunțat reducerea programului de lucru, apoi a anunțat suspendarea activității de primire a cererilor unice de plată până la data de 6 aprilie. Este doar una dintr-o serie întreagă de măsuri, anunțate de APIA, în contextul în care este deja instituită starea de urgență în țară, iar sâmbătă s-a anunțat și intrarea în vigoare a ordonanței militare pentru a preveni riscul de răspândire a infecției cu virusul COVID-19.

Ce modificări a anunțat APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a restricționat accesul vizitatorilor la toate sediile din Aparatul central, centrele județene, locale sau cel din București. Activitatea cu publicul se desfășoară acum doar prin telefon, e-mail, poștă sau curierat.

Activitățile suspendate sunt:

  • Vizarea carnetelor de rentier este agricol este suspendată până la data de 4 mai 2020
  • Primirea cererilor unice de plată se suspendă până la 6 aprilie 2020
  • Controalele la fața locului sunt supendate până la 31 martie pentru: acordarea ajutorului financiar FEGA în cadrul Programului pentru școli al României, acordarea ajutorului financiar pentru programele de reconversie/ restructurare a plantațiilor viticole, asigurarea recoltei plantațiilor viticole cu soiuri de struguri de vin, acordarea sprijinului financiar pentru Măsura de investiții în sectorul vinicol
  • S-au suspendat controalele pe teren pentru anexa 17 B sau alte tipuri de controale, ca urmare a unor sesizări, reclamații, controale specifice măsurilor de agromediu, acolo unde se impune prezența fermierului;
  • S-a suspendat deplasarea în teren a consilierilor Direcției Antifraudă Control Intern și a auditorilor APIA (în baza delegațiilor, ordinelor de control/serviciu).
Așa cum este normal, perioadele de depunere a actelor, cererilor sau deconturilor s-au prelungit astfel:
  • Pentru depunerea cererilor de sprijin în cadrul sesiunii nr. 4 aferentă submăsurii 8.1 „Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite” și sesiunii nr. 3 aferentă submăsurii 15.1 ”Plăți pentru angajamente de silvomediu”, similar cu prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul 2020;
  • Pentru depunerea cererilor de plată pentru submăsura 8.1 ”Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, sesiunile 1, 2 și 3 și submăsura 15.1 ”Plăți pentru angajamente de silvomediu” , sesiunile 1 și 2, similar cu prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul 2020;
  • Pentru depunerea deconturilor justificative aferente trimestrul I pentru beneficiarii Măsurii 14 „Bunăstarea animalelor” cu o lună, respectiv până la data de 31.05.2020, urmând a fi propuse măsuri suplimentare în funcție de evoluția restricțiilor impuse pe fondul epidemiei;
Există însă și activități pe care APIA le desfășoară în continuare, însă cu anumite condiții, care țin în principal de respectarea măsurilor de izolare, igienă și a normelor impuse de autorități în perioada aplicării situației de urgență:
  • Documentele pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal 2019 se depun la centrele APIA la intrarea în instituție, urmând a fi ridicate de funcționarii implicați.
  • Eliberarea adeverințelor privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente de către beneficiarii Măsurii 14 – Bunăstarea animalelor pachet a) și pachet b) anul de angajament 2020 se va realiza în condițiile date, conform solicitărilor, funcționarii implicați vor prelua solicitările și vor preda adeverințele la intrarea în instituție.

Noi creăm Revyluția!

Noi creăm Revyluția!

Revysol®: descoperă noul triazol de la BASF

Mai multe detalii
Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Ne puteți găsi de acum și pe Facebook!

Nu uita să dai like paginii noastre pentru a fi la curent cu ultimele știri, dar și pentru a afla sfaturi oferite de colegii noștri.

Accesează pagina
Liga Profitabilității în cultura BASF

Liga Profitabilității în cultura BASF

BASF premiază eficiența în agricultură. Mândrește-te cu rezultatele muncii tale, înscrie-te în Liga Profitabilității în Agricultură și noi îți răsplătim eforturile!

Participă și tu
Echipa vânzări BASF din zona ta

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Profită de ofertele speciale BASF

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus