BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Legea Camerelor Agricole a fost declarată neconstituțională

Sesizarea a fost făcută de președinție

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională Legea Camerelor Agricole. Decizia, luată pe 9 decembrie, vine ca urmare a sesizării făcute de președintele Klaus Iohannis în privința modificării Legii privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală.

CCR a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de președinte, constatând că legea este neconstituțională în ansamblul său. Decizia CCR este definitivă și obligatorie în general. Urmează acum ca CCR să prezinte și argumentele din motivarea declarării de neconstituționalitate a legii camerelor. Acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial.

În sesizarea transmisă Curții Constituționale de către Președinte se arată că legea contravine articolelor 1 (alineatul 5) și 146 (alineatul 4) din Constituție. De asemenea, este contestată și formula de atestare a adoptării actului normativ, din care rezultă că printr-o lege ordinară a fost abrogată o lege organica. "Dacă, potrivit jurisprudenței instanței constituționale, dispozițiile unei legi organice nu pot fi modificate decât prin norme cu aceeași forță juridică, cu atât mai mult însăși legea organică nu poate fi abrogată în integralitate printr-o lege cu caracter ordinar", se arată în sesizarea Președintelui.

Mai mult, șeful statului a sesizat și faptul că Guvernul nu a fost consultat de Parlament cu privire la impactul financiar al acestei legi. Iohannis menționează că ar fi fost necesară o colaborare reală între forul legislativ și cel executiv care să asigure adaptarea măsurilor printr-o raportare veridică la situația economică în contextul pandemiei.

"În concluzie, în ceea ce privește legea supusă controlului de constituționalitate, prin care se introduc norme cu impact direct asupra bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și, implicit, asupra bugetului de stat, considerăm că nu au fost îndeplinite cerințele constituționale și legale referitoare la informarea Guvernului și la solicitarea fișei financiare de către Camera decizională în care au fost propuse și adoptate amendamente, astfel că la adoptarea legii criticate s-a avut în vedere o sursă de finanțare incertă, generală și lipsită de un caracter obiectiv și real, ceea ce contravine prevederilor art. 111 alin. (1) și art. 138 alin. (5) din Constituție referitoare la stabilirea sursei de finanțare", se mai arată în sesizare.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Mergi sus