BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Legea Pomiculturii va fi modificată. Care sunt noile prevederi

16 feb. 2016

Ministerul Agriculturii vrea să ajute pomicultorii care s-au lovit de dificultăți în obținerea autorizațiilor

Pomicultorii vor putea obține mai ușor de acum autorizațiile de plantare. Ministerul Agriculturii va schimba legea pomiculturii 348/2003. Proiectul de modificare a legii prevede modificarea articolului 13. Mai exact, plantațiile de pomi de cu suprafețe mai mari de jumătate de hectar și cele de arbuști fructiferi de peste 0,2 hectare se vor putea înființa în baza autorizației de plantare eliberate de direcțiile județene pentru agricultură.

Pentru plantațiile mai mari de 2 ha pentru pomii fructiferi sau jumătate de hectar, în cazul arbuștilor fructiferi, proiectele se vor aviza de Consiliul Științific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Pitești sau de unitățile de cercetare-dezvoltare în pomicultură preluate de instituțiile de învățământ de stat care pot fi regăsite în Anexa 4 din Legea 45/2009.

Și plantațiile pomicole, de arbuști sau căpșun înființate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 se vor aproba, după elaborarea și avizarea proiectului de către instituțiile de mai sus.

Pentru a putea obține autorizațiile pomicultorii trebuie să facă o solicitare direcțiilor județene sau pentru București și să aibă următoarele documente:

  • Cererea de eliberare a autorizației
  • Dovada utilizării terenului respectiv (copie a contractului de proprietate / comodat / închiriere / arendă etc)
  • Proiectul de înființare a plantației pomicole în original pentru plantațiile de pomi mai mari de 2 ha sau arbuști de peste 0,5 ha.

Cei care vor să defrișeze plantațiile de nuc sau castan comestibil în masiv, o pot face dacă depun o cerere însoțită de documentația care atestă expertiza tehnică realizată de INCD Pitești sau altă stațiune de cercetare pomicolă. Excepție o fac plantațiile de nuc forestier, care se pot defrișa după vârsta de 20 de ani.

Propunerea vine în contextul în care majoritatea plantațiilor de pomi fructiferi din România sunt îmbătrânite (peste 25 de ani), în declin, sau abandonate, conform notei de fundamentare a ordonanței. Majoritatea plantațiilor sunt exploatate și în sistemul clasic, extensiv, având potențial productiv redus, în condițiile în care suprafața acestora a scăzut constant în ultimii ani. Cauzele sunt multiple, de la costurile mari ale investiției inițiale sau ale exploatării și întreținerii, până la gradul scăzut de tehnologizare.

Mergi sus