BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Legumicultorii vor primi cea mai așteptată subvenție

27 ian. 2017

Ministerul Agriculturii a publicat hotărârea privind ajutorul de minimis și condițiile care trebuie îndeplinite

Noul ministru al agriculturii le dă vești bune micilor legumicultori. Aceștia pot beneficia de un ajutor de minimis de 3.000 de euro pe hectar, pentru cultivarea roșiilor. Și micii legumicultori pot primi acest ajutor, dar cu condiția să cultive tomatele în sere și solarii, definite ca spații protejate.


Autoritățile vor să refacă balanța import-export pentru tomatele românești. În momentul de față, importăm aproape 50.000 de tone de tomate și exportăm doar 3.000 de tone, ceea ce duce la o balanță negativă de aproape 33 de milioane de euro. Aproape 40.000 de fermieri vor putea beneficia de acest program. În România, producția de tomate are o pondere de peste 20% din producția legumicolă totală. Fiecare român consumă anual în medie 38,1 kg de tomate.


Există și o serie de condiții de eligibilitate. Fermierii care vor acești bani trebuie să nu mai fi primit ajutor de minimis echivalent sau mai mare de 15.000 de euro, să exploateze o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minim 2 kg de tomate pe metru pătrat, din care să valorifice minim două tone, în perioadele ianuarie-mai și noiembrie-decembrie inclusiv.


În plus, legumicultorii trebuie să facă parte din una din categoriile: producători agricoli persoane fizice cu atestat de producător, PFA, întreprinderi individuale și familiale, persoane juridice. Dacă solicitanții depun cereri pe raza mai multor județe, plata se va face din partea structurii unde solicitarea cuprinde suprafața cea mai mare. Solicitanții ale căror sume aprobate sunt mai mici de echivalentul în lei a 3.000 euro, nu sunt eligibili pentru primirea sprijinului.


Fermierii care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să depună o cerere tip la Direcția Agricolă Județeană, împreună cu o copie a cărții de identitate sau procură, o copie a atestatului de producător, o copie a certificatului de înregistrare la ONRC sau la Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor, dovada contului bancar, adeverința originală care atestă suprafața de teren solicitată și o declarație pe propria răspundere.


La rândul lor, reprezentanții direcțiilor agricole județene vor prezenta programul în fiecare sat din România. Aceștia vor înregistra cererile, vor verifica documentele și vor întocmi Registrul Unic. Tot aceștia vor face și verificările la fața locului, conform fișelor de control, precum și verificarea înființării culturii, vor primi și vor verifica documentele justificative de valorificare, vor aproba sumele aferente beneficiarilor și vor centraliza situația.


Autoritățile preconizează că vor aloca 40 de milioane de euro anual, unui număr de 13.330 de beneficiari, care să exploateze o suprafață totală de 1.333 de hectare. Producția totală preconizată, de 26.660 de tone/an, ar urma să contrabalanseze deficitul balanței comerciale.


Ajutorul de minimis de 3.000 de euro pentru cultivatorii de tomate a fost confirmat de ministrul agriculturii în cadrul unei discuții cu producătorii locali din bazinele legumicole din județele Giurgiu, Ilfov și Galați.

Mergi sus