Managementul sustenabil al apei – o problemă mondială de securitate

Editorial: Ce se poate întâmpla, inclusiv în România, dacă nu vom începe să acordăm atenție sporită problemei deficitului de apă

În domeniul agro-alimentar, una dintre cele mai mari provocări mondiale ale secolului XXI este lipsa apei. Specialiștii afirmă faptul că agricultura și ramurile conexe ale industriei alimentare reprezintă atât o cauză, cât și o victimă a deficitului de apă, utilizând aproximativ 70% din apa dulce.

Se preconizează că atunci când populația Terrei va ajunge la 9 miliarde, cererea de alimente va fi mai mare cu 70% (o creștere cu aproximativ 50%, va avea loc în următoarele 3 decenii, potrivit datelor FAO-ONU), ceea ce va determina scăderea rezervei de apă, cu consecința intensificării luptei pentru pământ fertil.

Pe acest fond, asociat extinderii arealelor în care se observă manifestări climatice extreme (secete, tornade, inundații, etc.), se previzionează continuarea creșterii temperaturilor anuale, cu un impact major asupra producției agricole și alimentare.

FAO: Problema deficitului de apă trebuie abordată mai profund

Retragerile de apă s-au manifestat într-un ritm alarmant, în secolul al XX-lea, perioadă în care s-a consemnat și o creștere considerabilă a populației globului. Până în anul 2050, la nivel mondial, se așteaptă o creștere cu 50% a cererii de alimente. Este clar că există o nevoie urgentă de a aborda mult mai profund tema deficitului de apă, acum și în deceniile viitoare. Fiind conștientizate toate acestea, din anul 2016, a fost lansat parteneriatul care a condus la înființarea, în aprilie 2017, a Cadrului global privind deficitul de apă în agricultură (WASAG). Acest organism este alcătuit din parteneri angajați să colaboreze în identificarea acțiunilor prioritare, pentru adaptarea și extinderea răspunsurilor de succes la problemele legate de creșterea deficitului de apă și de amenințările determinate de schimbările climatice, la adresa producției agricole”, arăta FAO-ONU.

FAO este un partener permanent al cadrului global și un membru permanent al Comitetului de coordonare, în calitate de instituție gazdă oferind suport operațional, tehnic, juridic și administrativ și facilitând advocacy cu țările sale membre.

Rațiunea cooperării este determinată de necesitatea de a încuraja colaborarea între organizații, deoarece o singură entitate nu are toate răspunsurile cu privire la modul de abordare a deficitului de apă în agricultură. Îmbinând propriile rezultate ale tuturor partenerilor WASAG, vom reuși să încurajăm învățarea strategică globală, pentru a crea impacturi politice ridicate și rezultate comune, făcând întreg mai mare decât suma părților sale. Pledăm pentru prioritizarea politică și cooperarea în programe de lucru, împărtășirea și diseminarea la nivel global ale tuturor cunoștințelor și experienţelor acumulate, pentru dezvoltarea de soluții noi sau îmbunătățite în ceea ce privește promovarea gestionării durabile și integrate a apei și contribuția la sisteme de monitorizare coerente”, menționau reprezentanții FAO-ONU.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Conținut exclusiv pentru femierii înregistrați

Fă-ți cont pe site-ul BASF Agro și vei putea accesa conținutul premium, accesibil doar fermierilor înregistrați

Intră în secțiunea Premium

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus