BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Specialiștii ADAR vor pregăti organizarea unui nou curs pentru degustători

7 dec. 2016

Am căutat zadarnic freamătul viticultorilor din plantațiile podgoriei Dealu Mare. De acum, regăsim aroma strugurilor numai în vinul ce stă gata să primească aprecierea degustătorilor și a consumatorilor. Prin amabilitatea vicepreședintelui Asociației Degustătorilor Autorizați din România, Petrică Badea, iubitorii vinului au vizitat trei producători din trei centre viticole ale zonei Dealu Mare. Fiecare dintre cei trei, Licorna WineHouse Tohani, Conacul Ceptura, respectiv Casa de Vinuri Zorești, are profile diferite de producție a strugurilor și de orientare către piața vinului.

Investițiile realizate de aceștia nu se regăsesc doar în plantațiile viticole , ci și în liniile tehnologice de producere, sau în zona de oeno-turism, precum în cazul Conacului Ceptura. Specialiștii ADAR au revenit apoi la Sărata Monteoru, unde au analizat câteva vinuri produse de Casa de Vinuri Zorești. Acestea se adresează segmentului mediu de consumatori, dar exprimă bine amprenta renumitei podgorii Dealu Mare.

Ședința trimestrială a oenologilor a evidențiat imaginea bine conturată a ADAR pe filiera viti-vinicolă, dar și unele aspecte care demonstrează faptul că la nivel guvernamental încă mai există reticențe în ceea ce privește sprijinirea producătorilor de vin. Un exemplu pertinent îl reprezintă proiectul de promovare a vinului românesc .

Printre concursurile de vin organizate în acest an cu sprijinul degustătorilor ADAR, s-au evidențiat:

  • IWCB, organizat în acest an, în premieră, la Focșani
  • Prima ediție a concursului național ”Povești cu vinuri românești”, organizat de compania BASF
  • Salonul Național de Vinuri Vintest și Campania ”Iubesc Vinul Românesc”, organizată de Vinvest și Asociația de Cultură și Promovare a Vinului
  • A VII-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului ”Bachus” Vrancea, organizată la Focșani
  • Festivalul Național ”Strugurele de Aur”, care a avut loc la Alba Iulia
  • Festivalul Vinului Sătmărean, organizat în aprilie, la Satu Mare, prin eforturile Asociației Vinului Sătmărean

Bineînțeles, de la întâlnirea membrilor ADAR nu putea lipsi și o degustare profesională tematică. Astfel, degustătorii ADAR au analizat 44 de vinuri, structurate pe două categorii principale: vinuri care au primit medalii la concursuri naționale și internaționale, respectiv vinuri rosé, produse în 2016.

Participanții au venit și cu noi propuneri: o analiză a modului în care membrii ADAR pot obține calificativul de ”oenolog” precum și organizarea unui nou curs de formare a degustătorilor. La invitația lui Balla Gheza (Wine Princess), următoarea întâlnire a membrilor Asociației Degustătorilor Autorizați din România va avea loc în iunie 2017, la Arad. Până atunci, inspirație creatorilor de vinuri și succes tuturor membrilor ADAR!

Activează de 25 ani în domeniul horticol, cu o bogată experiență în producția horticolă și a accesării fondurilor europene. Membru al Asociației Degustătorilor de Vin din Romania (ADAR), face parte din Comitetul Director al Organizației Naționale Interprofesionale Viti-Vinicole (ONIV) și conduce Scaunul Cavaleresc Ploiești, din cadrul Ordinului European al Cavalerilor Vinului (OEVE). Din anul 2013 s-a alăturat echipei BASF, contribuind la dezvoltarea segmentului horticol.

Ing Robert-Ionuț Băicoianu, Specialty Crops Sales Manager BASF

Mergi sus