BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Foarte mulți fermieri se văd nevoiți să restituie subvențiile APIA

30 sept. 2016

Doar în două județe, sumele care trebuie date înapoi se ridică la peste 8 milioane de euro

Mii de fermieri care au primit subvenții de la APIA se văd acum somați să dea banii înapoi. Problemele au fost prezentate de directorul APIA Maramureș, Ioan Florin Urs. Acesta a prezentat un raport prin care arată că, dintr-un total de 10.460 de dosare, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură trebuie să primească înapoi aproape 4,2 milioane de euro.


Până acum, APIA a recuperat peste 86% din subvențiile încasate în mod necuvenit de agricultori, adică 3,62 de milioane de euro. Oficialii APIA au constatat în urma controalelor în teren că datele declarate de fermieri nu corespund cu realitatea, sau că nu au fost depuse toate actele până la finalul campaniei de primire a cererilor. Pentru anul agricol 2015, APIA a acordat subvenții de 42 de milioane de euro pentru fermierii din Maramureș.


Situația este la fel de rea și în Hunedoara. Există 4.000 de fermieri care au acumulat 7.246 de debite în ultimii 9 ani. Suma care a trebuit restituită la APIA se ridică la 4 milioane de euro. ”Cauzele sunt nerespectarea condițiilor de mediu, supradeclararea sau nerespectarea dimensiunilor din titlul de proprietate. Nu e vorba despre subvenții primite ilegat, ci doar în mod necuvenit. De exemplu, dacă agricultorii depun cererea pentru subvenții și nu aduc toate actele până la finalul perioadei de primire a cererilor, atunci sunt penalizați și acumulează debite. Mai mut dacă fermierul declară în cerere că o să semene porumb și el seamănă porumb, acest lucru se vede la control, iar fermierul respectiv va fi penalizat”, a spus directorul APIA Hunedoara, Ioan Socol, citat de Agroinfo. Este important de menționat și faptul că pentru acest an, APIA a dublat numărul fermierilor selectați pentru eșantionul de control.


Fermierii vor primi avansul până la 30 noiembrie


În schimb fermierii vor primi avansul aferent subvențiilor pentru 2016. Guvernul a alocat suma de 822 de milioane de lei pentru prefinanțarea cheltuielilor pentru schemele de plăți, informarea și promovarea produselor agricole. Tot de aici se va face și plata avansului pentru schemele de plăți directe corespunzătoare anului 2016. Beneficiarii vor primi banii de la APIA până la finalul lunii noiembrie. Decontarea plăților se va face prin virament bancar către beneficiari. Măsura are și rolul de stimulare a gradului de absorbție a fondurilor europene pentru agricultură.


Tot în acest scop, guvernul a modificat normele metodologice pentru aplicarea Legii îmbunătățirilor funciare 138/2004. Acestea dau organizațiilor de îmbunătățiri funciare posibilitatea de a formula cereri de transmitere fără plată a dreptului de proprietate asupra infrastructurii secundare de irigații din domeniul privat. Totodată, infrastructura de îmbunătățiri funciare privată poate fi transmisă în proprietatea federațiilor sau a organizațiilor. Alte reglementări se referă la transmiterea dreptului de folosință a terenului aferent infrastructurii secundare de irigații, procedura de dizolvare a OIF-urilor sau la faptul că, în loc de un tarif anual, tariful pentru apa de irigat cuprinde acum costul efectiv, cel de transport și cheltuielile cu energia electrică sau termică.

Mergi sus