BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Ministrul Irimescu: ”Nu am cum să impun închiderea supermarketurilor în week-end”

24 feb. 2016

Irimescu spune că măsuri precum închiderea supermarketurilor sau prezența produselor românești în proporție de 51% ar putea fi adoptate

O propunere mai veche a unui deputat a agitat din nou spiritele, după ce a fost adusă în atenția opiniei publice și de ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Propunerea se referea la închiderea supermarketurilor în week-end.

Ministrul a încercat să clarifice chestiunea pe pagina sa de Facebook, după ce a primit numeroase critici cum că ar susține o astfel de măsură. Irimescu spune că așa ceva ar putea fi făcut doar în urma unei analize care să arate dacă închiderea cu câteva ore mai devreme ar ajuta sau nu fermierii.

”Mi s-au atribuit informații pe care nu le-am spus. Vreau să clarific chestiunea privind solicitările producătorilor, respectiv ca hipermarketurile să-și reducă programul în week-end și ca 51% din produsele agro-alimentare comercializate să fie produse în România. Mai întâi consider că ar trebui analizat în ce măsură o reducere a orarului hipermarketurilor (închiderea cu una – două ore mai devreme în week-end) ar ajuta fermierii.”

”Dacă analiza ar indica un efect pozitiv, atunci am putea discuta cu hipermarketurile să vedem ce soluție ar fi. În niciun caz nu se poate decide de către autorități închiderea hipermarketurilor”, a spus Irimescu, pe pagina sa de Facebook. Ministrul agriculturii spune că întreaga problemă a fost amplificată după sedința de la Comisia de Agricultură, unde a fost întrebat despre închiderea marilor magazine în week-end.

”Am zis că nu e posibilă o închidere totală, poate o închidere mai devreme, nu la 12 noaptea sau la cât închid supermarketurile în weekend. Este greu să îi iei românului hipermarketurile în weekend, a devenit un sport, sincer vorbind”, a declarat Irimescu pentru Republica.ro .

Achim Irimescu a încercat să clarifice și problema prezenței produselor alimentare românești în proporție de 51% pe rafturile supermarketurilor. ” În altă ordine de idei, cu toții ne-am dori cât mai multe produse românești în magazine, dar trebuie văzut în ce mod se poate realiza. Pe timpul iernii este greu de presupus că România ar putea în câțiva ani măcar să asigure procentul respectiv la fructe și legume în hipermarketuri. Iarna noi nu avem sere care să producă. Avem probleme inclusiv cu depozitarea merelor”, a completat ministrul.

Măsurile propuse de deputați ar încuraja protejarea producătorilor agricoli locali. Dar în formele actuale de prezentare, acestea ”contravin ideii de bază a Uniuni Europene, care este libera circulație a bunurilor și serviciilor”, suna avertizarea președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, citat de Digi24.

Irimescu a mai subliniat la întâlnirea cu membrii comisiei de agricultură și necesitatea etichetării produselor alimentare, precum lactatele sau carnea, pentru ca românii să identifice mai ușor țara de proveniență. Proiectele dezbătute de ministru vizează modificarea Legii 321/2009, privind comercializarea produselor alimentare.

Mergi sus