Nici producția excelentă nu mai poate scădea deficitul

EDITORIAL Punct de inflexiune: Problemele structurale nu mai pot fi rezolvate cu apă de ploaie

Până recent, dacă întrebai un specialist cum va evolua economia României în următorul an, îți spunea că depinde în mare parte de cum va evolua agricultura. Care, la rândul ei, este dependentă de ploaie pentru că, deh, mai greu cu sistemele de irigații. În acest fel, ploaia a salvat, de multe ori, o agricultură lipsită de un plan național coerent și văduvită de investiții și infrastructură. Iată, încă, că acest an marchează un punct de cotitură.

Pe scurt, nu mai merge doar cu ploaia. Deși agricultura are un an excelent, deficitul comercial al României continuă să crească în mod îngrijorător, iar inflația apasă pedala de accelerație. În alți ani, o producție agricolă mai mare ar fi dus la o creștere mai mică a deficitului comercial și la o stagnare a prețurilor, dar acum nu mai este cazul. Acum este clar: până nu vom rezolva problemele structurale ale economiei românești, legate în special de lipsa infrastructurii și a unităților de producție, în special din zona industriei alimentare, nu vom avea o economie mai performantă. Ploaia nu ne mai rezolvă problemele, cu alte cuvinte.

Producție foarte bună de cereale. O slabă consolare pentru o economie care are mare nevoie de investiții

Potrivit datelor oficiale existente în prezent, producţia de cereale a depăşit 15 milioane de tone, unul dintre cele mai bune rezultate înregistrate vreodată. Grâul (peste 11 milioane de tone) și orzul (aproape 2 milioane de tone) se numără printre vedete. Rapița a ieșit și ea în evidență, cu o producție medie estimată la peste 3 tone/ha.

Cifre cu atât mai bune cu cât sunt obținute în condițiile în care agricultura are o mare nevoie de investiții, iar productivitatea medie este departe de performanțele țărilor din Vest. Însă, aceste rezultate norocoase, aproape imposibil de repetat în doi ani consecutivi, reprezintă doar o slabă consolare în tabloul general. Economia în ansamblul ei, nu doar agricultura, are o mare nevoie de investiții, indiferent că vorbim de sistemul medical, de cel energetic sau al transporturilor.

Deficit comercial tot mai mare

Creșterea salariilor și a nivelului de trai a dus, așa cum era firesc pentru o țară fără suficiente capacități de producție, la cresterea accelerată a importurilor, într-un ritm mai mare decât cel înregistrat de exporturi. Drept urmare, deficitul comercial a crescut, de data aceasta cu 20%, până la 10,6 miliarde euro, în primele 6 luni din 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iar datele din prezent nu indică semne de încetinire, dimpotrivă. Pe măsură ce iarna se apropie, de regulă, importurile cresc, în special în ceea ce privește sectorul energetic. Un punct culminant al importurilor de orice fel este atins, probabil, în decembrie, când toată lumea cumpără cadouri, iar sistemul energetic este extrem de solicitat.

Inflația, pe val. Urmăm trendul global, dar nu e asta singura problemă

Rata anuală a inflaţiei, în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020,a crescut la 5,3%. Trendul inflației este ascendent la nivel global, iar datele din SUA vorbesc despre o inflație anuală de 8,3%, în dolari, la prețurile en gros. Oare vom vedea și în Europa aceste rate ale inflației, la prețurile din retail? Rămâne de văzut.

Însă, nu asta ar fi singura problemă, dacă vorbim de România. Aici costurile sunt umflate de o serie de alți factori, printre care ineficiența sistemului energetic, starea proastă a infrastructurii și deficitul masiv de specialiști, indiferent despre ce domeniu vorbim. O creștere a prețurilor ar trebui să-i ajute pe producătorii de cereale, desigur, dar doar până la un punct. În momentul în care costurile cresc mai repede decât profiturile obținute, indiferent de domeniul de activitate, putem asista la situații de blocaj financiar și chiar o creștere a numărului de firme care intră în insolvență.

Situația nu pare să se anunțe roz pentru iarna care vine, în contextul în care deja facturile la gaze și curent înregistrează avansuri semnificative. Scumpirea energiei afectează toate ramurile industriei, iar firmele sunt obligate să ia în calcul viitoarele scumpiri pentru a nu fi prinse pe picior greșit.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 15 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Mergi sus