BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Noi fonduri europene disponibile pentru fermieri

25 iul. 2019

Cine beneficiază, care este valoarea sprijinului și ce obligații au fermierii ce iau bani europeni

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat datele cu privire la submăsura 4.1 ”Investiții în exploatații agricole” privind fermele mici și de familie. În prima etapă lunară au fost depuse 178 de cereri din finanțare, dintre care autoritățile au selectat 110 cereri eligibile. Proiectele au o valoare totală care se ridică la 53,4 milioane de euro.

Directorul general AFIR, Adrian Chesnoiu spune că nevoile de finanțare a micilor ferme sunt mult mai mari însă. ”În prima etapă de selecție, avem proiecte care sunt eligibile, dar fără finanțare ceea ce ne arată faptul că necesitatea capitalizării fermelor de familie și a fermelor mici e mult mai mare decât alocarea pe care am avut-o în această sesiune. De asemenea, numărul proiectelor neconforme sau neeligibile s-a redus considerabil față de alte perioade. Depunerea unui număr atât de mare de cereri de finanțare, precum și punctajele ridicate obținute la selecție, ne demonstrează faptul că am reușit să venim în sprijinul beneficiarilor în această sesiune în care am introdus obținerea extrasului de carte funciară de către AFIR și depunerea cererilor de finanțare semnate electronic”, spune acesta.

Pentru submăsura 4.1, alocarea financiară a fost de 303 milioane de euro. Banii s-au alocat astfel: 53 de milioane de euro pentru sectorul vegetal, 111 milioane pentru zootehnie, 80 de milioane pentru zona montană și 59 de milioane de euro pentru fermele mici și cele de familie.

Un nou ajutor de minimis se pregătește pentru fermieri

Ministerul Agriculturii colaborează cu Organizația Interprofesională pentru Produsele Agroalimentare pentru a extinde ajutorul de minimis care să incurajeze producția autohtonă de legume. Acest ajutor ar putea veni în completarea celor două programe de finanțare pentru culturile de roșii în sere și solarii, respectiv pentru culturile de usturoi.

Ajutorul de minimis va încuraja producția de tomate, castraveți, ardei, vinete și varză. Pentru producția de usturoi, cuantumul este deja stabilit la 3.000 €/ha. Celelalte norme urmează să fie stabilite de MADR, anunță OIPA. Pentru programul te tomate, perioada de valorificare a producției minime necesare s-a încheiat la jumătatea lunii mai. Fermierii care au depus documentele justificative vor încasa 87 de milioane de lei în total.

De asemenea, grupurile de producători din sectoarele agricol, respectiv pomicol, pot depune solicitări de finanțare la AFIR, pentru decontarea costurilor de înființare și funcționare. Cererile se pot depune prin submăsurile 9.1 și 9.1a (pentru pomicultură) din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020 până la data de 30 septembrie 2019, ora 16:00. Pentru aceste submăsuri, fondurile totale sunt de peste 13 milioane de euro. Finanțarea prin PNDR este 100% nerambursabilă, însă în limita maximă de 100.000 de euro/an și 10% din valoarea producției comercializate anual în primii 5 ani de la recunoașterea grupului de producători.

Majoritatea fermierilor români încasează subvenții de până la 1250 €

Cel mai recent raport Eurostat arată că agricultura românească e dominată, în continuare de fermele mici. Mai exact, peste 84% dintre fermierii români beneficiază de subvenții APIA în sume de maxim 1250 de euro/fermier. Doar 120 de fermieri din România au încasat subvenții mai mari de jumătate de milion de euro. E vorba de marile ferme din România, care au atras fonduri de aproape 123 de milioane de euro.

La polul opus, 712.340 de fermieri din cei 844.480 de solicitanți au obținut sume de cel mult 1250 de euro. 18.000 de fermieri au primit subvenții între 10.000 și 50.000 de euro, 2660 de fermieri între 50.000 – 100.00 de euro, în timp ce 1940 de fermieri au primit fonduri între 100.000 și 500.000 de euro. Raportul Eurostat se bazează pe date la nivelul anului de cerere 2017. Pentru anul 2018, datele vor fi disponibile în cea de-a doua jumătate a anului acesta.

Ce condiții trebuie să respecte fermierii care beneficiază de fonduri europene

Fermierii se bucură de facilități fiscale, dar au și obligații. Una dintre ele este obligativitatea menținerii statutului de membru într-o cooperativă agricolă. Condiția este valabilă pentru fermierii care au primit punctaj suplimentar pentru principiul apartenenței la cooperativa agricolă. Aceștia vor trebui să rămână membri pe toată perioada de implementare și monitorizare a proiectului realizat cu fonduri europene.

Directorul general AFIR spune că ”actuala modificare a Legii cooperativelor aduce și avantaje consistente pentru beneficiarii noștri constituiți în aceste forme asociative, printre care aș menționa scutirea de la plata impozitului agricol a cooperativelor agricole pentru primii 5 ani de la constituire sau reducerea impozitului pe profit cu 20% în primii 5 ani de activitate. De asemenea, scutirea de la plata taxelor vamale pentru importurile de tractoare, mașini și utilaje agricole, echipamente de irigat și alte echipamente, sunt măsuri concrete în sprijinul fermierilor care se asociază în cooperative”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

Profită de ofertele speciale BASF

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF
Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră.

Abonează-te acum
Mergi sus