Noi posibilități de finanțare pentru fermieri

Cum devine tot mai relevant rolul PAC și ce noi linii de finanțare pot accesa producătorii agricoli asociați în grup

După pandemia de COVID-19, fermierii sunt acum puternic afectați de consecințele invaziei ruse a Ucrainei. Cresterea prețurilor, în special la energie, îngrășăminte și hrana animalelor, perturbă sectorul agricol și comunitățile rurale, ceea ce duce la probleme de lichiditate și fluxuri de numerar pentru fermieri și micile intreprinderi rurale active în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole.

Fermierii, cu sprijinul Politicii Agricole Comune, continuă să demonstreze fără încetare că au cea mai importantă meserie din lume, producând alimente în circumstanțe dificile. În acest context, Politica Agricolă Comună (PAC) își arată tot mai mult utilitatea. Aceasta sprijină fermierii și îmbunătățește producția agricolă, menține zonele și peisajele rurale, menține economia rurală vie și ajută la combaterea schimbărilor climatice și la gestionarea durabilă a resurselor naturale.

Anul viitor, cănd va intra în vigoare Planul National Strategic, fondurile europene pentru fermieri vor fi însă mult diminuate. Pentru unii este în joc supraviețuirea. Prin abordarea directă a acestor provocări legate de fluxul de numerar, ajutând la menținerea acestora pe linia de plutire, sprijinul PAC va aborda perturbările pieței și, astfel, va contribui la securitatea alimentară globală.

Conform unor declarații recente ale autorităților, agricultura României va atinge potențialul maxim abia în momentul în care se va investi masiv în educarea fermierilor. Însă doar educația nu este suficientă. Dezvoltarea infrastructurii agricole, în special a sistemului național de irigații, asigurarea unor condiții optime pentru producție, depozitare și tranzacționare, precum și pachete coerente de investiții publice și reforme - așa ar trebui să arate un tablou favorabil dezvoltării și prosperării fermierilor noștri.

Consultare publică pentru submăsura 9.1

Unele dintre măsuri apar încet, încet, dar tot din domeniul finanțărilor. Este vorba despre o nouă linie de finanțare pentru fermieri, submăsura 9.1 – înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Ghidul solicitantului a fost lansat de AFIR în consultare publică.

Schema de sprijin menționează că finanțarea publică nerambursabilă prin submăsura 9.1 este de 100%, dar aceasta nu poate depăși 10% din valoarea producției vândute în primii 5 ani de la recunoașterea grupului de producători agricoli. De asemenea, limita maximă de finanțare este de 100.000 de euro/an.

Beneficiarii acestei forme de sprijin pot fi organizațiile sub formă de asociații, societăți cu răspundere limitată sau societăți pe acțiuni care au depus documente la Ministerul Agriculturii în vederea recunoașterii ca grup de producători. Acest statut le permite să obțină posibilitatea unei linii de finanțare eșalonată pe fiecare an, în anumite condiții, conform Agro TV .

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus