Noi reglementări impuse de MADR în vânzarea și folosirea pesticidelor

Pedepsele pentru nerespectarea lor pot ajunge până la 5 ani de închisoare

Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică un proiect de OUG prin care urmărește ca vânzarea și folosirea produselor de protecție a plantelor să se facă în condiții de maximă siguranță pentru operatori și populație.

Proiectul de ordonanță de urgență aduce o serie de modificări și clarificări, pentru a se alinia legislației europene. Clasificarea produselor nu este modificată, fiind deja strict reglementată, conform MADR. În schimb, sunt introduse cerințe specifice privind reglementarea folosirii pesticidelor, a vânzării acestora, precum și a activității de import, respectiv a reambalării. Se înăspresc și pedepsele pentru nereguli, fapt care a stârnit nemulțumirea organizațiilor de fermieri.

Ce modificări aduce proiectul de OUG

Conform comunicatului emis de MADR, una dintre actualizările juridice reglementează clasificarea produselor de protecție a plantelor în două categorii, prima vizând produsele pentru uz profesional clasificate, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca produse cu toxicitate acută din categoria 1, 2 și 3 care conțin pictograma GHS06 (cuvânt de avertizare).

În prima categorie se regăsesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) a căror reglementare este foarte strictă în prezent, se mai anunță în comunicatul MADR. Cea de-a doua categorie face referire la produse pentru uzul neprofesional, altele decât cele prevăzute în prima categorie.

Ministerul Agriculturii mai precizează că proiectul de ordonanță nu aduce restricții suplimentare cu privire la categoriile de produse de protecție a plantelor ce pot fi folosite de fermieri. Principalele reglementări vizează ca pe teritoriul României să se comercializeze și folosească doar produse de protecție a plantelor omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor, în timp ce unele categorii de produse de protecție a plantelor pot fi utilizate numai de către utilizatorii profesioniști instruiți și certificați. De asemenea, folosirea și vânzarea PPP se poate face în condiții de siguranță doar de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști.

Pedepse mai aspre pentru nereguli

Autoritățile au impus și o serie de pedepse pentru nerespectarea regulilor. Acestea pot fi încadrate drept contravenții, dar și infracțiuni. Infracțiunile se aplică însă doar persoanelor fizice și juridice neautorizate pentru comercializarea, deținerea si utilizarea produselor de protecție a plantelor de uz profesional.

După ce organizațiile de fermieri și-au exprimat nemulțumirea, MADR a revenit cu și cu clarificări în privința articolului 65, care stipulează pedepsele pentru infracțiunile privind produsele de protecția plantelor. Articolul stipulează următoarele: ”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, fapta de a comercializa, deține sau de a utiliza produse de protecție a plantelor pentru uz profesional de către persoane neautorizate”

MADR precizează că aceste sancțiuni nu vizează sub nicio formă fermierii care fac tratamente fitosanitare la culturile agricole sau horticole cu produse de protecția plantelor. Sancțiunile mai aspre au fost introduse în scopul protejării populației și implicit a fermierilor, în acord cu legislația europeană în vigoare, se mai arată în comunicatul ministerului.

Cumperi mai mult, plătești mai puțin cu BASF

Profită de promoția BASF la semințele de floarea-soarelui. Cumpără* și primești înapoi 250 de lei!

Află mai multe

Tehnologia XR (Xemium® + Revysol®)

Soluția BASF pentru protecția completă împotriva agenților patogeni pe întreaga perioadă de vegetație a cerealelor.

Descoperă tehnologia XR

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus