Un nou an, aceleași dileme, privind recoltarea și valorificarea rapiței

EDITORIAL: Fermierii români se află într-un moment critic pentru revenirea la echilibrul financiar

După un an agricol deosebit de dificil, cu provocări majore determinate atât de condițiile climatice (seceta s-a manifestat încă din toamna 2021, numeroși fermieri fiind nevoiți să renunțe la culturi din cauza nerăsăririi plantelor), cât și de explozia prețurilor la energie, gaze naturale, inputuri agricole și carburanți, asociate efectelor economico-sociale negative ale conflictului armat din Ucraina, fermierii români au ajuns din nou într-un moment cheie pentru realizarea echilibrului financiar al activității, respectiv în momentul recoltării și valorificării producției de rapiță.

Pe de o parte, în această perioadă, producătorii agricoli sunt preocupați să reușească să recolteze întreaga producție de rapiță, știut fiind faptul că în această ultimă etapă tehnologică o cât de mică greșeală poate provoca pierderea unor cantități semnificative de semințe.

”Rapița este o cultură care, într-adevăr, aduce primii bani în fermă, dar provoacă și cele mai multe emoții, de la înființare și până la recoltare/valorificare. În etapa de recoltare, se poate pierde foarte ușor o mare parte a producției (uneori, până la 50%), prin plesnirea tecilor silicvelor și scuturarea semințelor. De aceea, trebuie acordată o atenție deosebită la alegerea momentului strângerii recoltei. Oricât de performantă ar fi combina, anumite pierderi tot există, dar acestea pot fi reduse dacă se recoltează la o umiditate optimă.

De exemplu, prin tehnologia pe care am ales-o în unitatea noastră, recoltăm atunci când 80% din producție este dată în pârg, ceea ce corespunde unei umidități de 14-15%. Am ținut cont de faptul că timpul de uscare în câmp poate fi foarte scurt, adică trecerea de la o umiditate 14% la 9-8-7% poate fi foarte rapidă, creându-se pericolul unor pierderi semnificative la hectar, prin scuturarea semințelor uscate.

Sigur că, în aceste vremuri, au crescut cheltuielile cu gazul și cu energia electrică, scumpindu-se costul uscării în depozit a semințelor de rapiță, dar a crescut și prețul de valorificare, această compensare financiară menținând, încă, valabilitatea opțiunii de a recolta rapița ”mai pe umed””, arăta fermierul Vasile Balcan, Director general al SC Marsat SA Roman, județul Neamț și vicepreședinte al Asociației ”Forța fermierilor”.

Verificările culturii în câmp sunt esențiale

Specialistul a mai subliniat faptul că este deosebit de importantă verificarea atentă a gradului de uscare din câmp a culturii de rapiță, deoarece nici existența unor pâlcuri de plante cu umidități foarte mari nu este benefică. ”În asemenea situații, se pot produce pierderi de recoltă prin ”nebaterea” semințelor și deprecieri ale calității producției, ceea ce determină scăderea eficienței economice a activității. Tocmai de aceea, noi am desemnat câțiva specialiști care, minut cu minut, în ultima parte a vegetației culturii de rapiță, au urmărit evoluția plantelor și stadiul lor de uscare. Anul acesta, din cele aproape 3 mii de hectare aflate în exploatare, pe 415 hectare am semănat rapiță. Este o suprafață agricolă destul de mare și nu ne permitem să nu fim atenți la fiecare verigă tehnologică, fiindcă ne-ar costa prea mult în economia fermei vegetale”, menționa fermierul nemțean.

Pe de altă parte, din perspectiva pieței produselor agricole, în anul 2022 au existat modificări importante față de anul precedent, atât în ceea ce privește evoluția prețului la bursele internaționale, cât și în ceea ce privește abordarea relației fermier-beneficiar. ”Relațiile comerciale din acest an agricol au fost și continuă să fie influențate de doi factori deosebit de importanți. Primul factor este legat de experiența din anul 2021, atunci când producțiile agricole s-au vândut la recoltare cu prețuri mai mari, față de cele stabilite prin antecontracte. A fost o experiență extrem de neplăcută și ieșită din tiparele pe care se bazau toți producătorii agricoli.

Ei bine, ceea ce s-a întâmplat în anul 2021 a făcut ca, pentru recolta 2022, niciun fermier din zona noastră să nu mai încheie astfel de acorduri de promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare. Acum, se merge pe principiul inspirației. Adică, pur și simplu trebuie să simți când este momentul să vinzi, pentru a îți asigura un anumit profit de pe urma culturii. Dacă nu ești inspirat, poți rata momentul valorificării optime și, chiar, poți pierde financiar, deoarece și păstrarea recoltei de rapiță costă. Cel de-al doilea factor, care influențează ecuația comercială de pe piața rapiței, este cel legat de efectele situației de conflict armat dintre Ucraina și Rusia. Cum a ieșit cu un mesaj public un conducător sau celălalt, s-au și produs modificări pe burse, respectiv fluctuații cu câte 20-30 euro/tonă/zi ale prețurilor produselor agricole. Variațiile atât de mari de prețuri aduc riscuri enorme pentru producătorii agricoli. În aceste condiții, pentru etapa de valorificare a recoltelor, deocamdată, rămâne valabil același principiu al inspirației și al necesarului imediat de fonduri din fermă”, arăta Vasile Balcan.

Scumpirile inputurilor ar putea aduce un val de probleme pentru fermieri

Vicepreședintele Asociației ”Forța fermierilor” a mai adăugat faptul că, odată cu dispariția taxelor vamale pentru produsele agricole provenite din Ucraina, prin România se vor valorifica enorme cantități de recolte din vecinătate, ceea ce poate conduce la noi scăderi ale prețurilor. ”Dacă, în urmă cu câteva luni, am decis și am recomandat să nu încheiem antecontracte, acum am hotărât și recomandăm să se vândă rapița la recoltare, dacă se poate obține un preț convenabil, în raport cu coșul de cheltuieli realizate în fermă. Sperăm să ne acoperim investițiile enorme din acest an agricol și, mai mult, privim cu îngrijorare către ceea ce va urma. Cred că va fi tot mai dramatic. Îmi bazez afirmația pe evoluțiile concrete de până acum ale prețurilor input-urilor agricole. De exemplu, dacă anul trecut, pentru un tren cu îngrășăminte, plăteam 20 miliarde lei, anul acesta am plătit aproape 80 de miliarde pentru aceeași cantitate din același tip de îngrășământ chimic. Va fi deosebit de greu și de grav, dacă scumpirea costului de producție agricolă va continua”, semnala inginerul Vasile Balcan.

Cât privește cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru rapița din recolta 2022, trebuie menționat faptul că, potrivit datelor publicate pe site-ul BASF , în secțiunea dedicată cotațiilor la bursă, de la 782,75 euro/tonă, în ziua de 7 iunie 2022, prețul a crescut într-o singură zi până la 791 euro/tonă (Euronext, Paris, 8 iunie 2022), pentru ca ulterior prețurile să scadă, astfel : 780,25 euro/tonă (9 iunie 2022), 785 euro/tonă (10 iunie 2022) și 761,5 euro/tonă (13 iunie 2022). În ziua următoare, 14 iunie 2022, prețul rapiței din nou a crescut ușor, până la 769,00 euro/tonă.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 24 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar , din fiecare duminică la Radio România Iași , al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

Culturi similare

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus