Un nou program global integrat, pentru sisteme alimentare benefice oamenilor și mediului

EDITORIAL Ce planuri se fac pentru asigurarea unui grad mai mare de sustenabilitate în agricultură

În contextul creșterii demografice globale și al îmbunătățirii dietelor, specialiștii semnalează că schimbarea sistemelor naționale de producție agro-alimentară este absolut necesară, pentru a se putea răspunde cerințelor tot mai mari de alimente - cu prerogative nutritive și sanologice - fără a accentua alterarea resurselor naturale și ecosistemele.

În acest scop, Fondul Global pentru Mediu (GEF) a inițiat un nou Program integrat al sistemului alimentar (GEF-8), care vizează sprijinirea realizării unor activități de producție agroalimentară cu impact pozitiv pentru natură și oameni, durabil și fără poluare. Fondul Global pentru Mediu (GEF) reprezintă un parteneriat internațional alcătuit din 18 agenții și 183 de țări care abordează cele mai provocatoare probleme legate de transformarea avansată a sistemelor alimentare naționale, pentru atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, reducerea fenomenului de degradare a solului și conservarea biodiversității.

Coordonarea aplicată a noului Program integrat al sistemului alimentar (GEF-8) a fost atribuită Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO-ONU) și Fondului Internațional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD).

Producția agricolă durabilă, punctul comun al programelor integrate

Potrivit specialiștilor FAO-ONU, programul va avea o valoare financiară estimată la 230 de milioane de dolari, completată cu o cofinanțare suplimentară, sub formă de granturi acordate proiectelor care sprijină țările să își transforme sistemele agroalimentare pentru a fi mai durabile și pentru a oferi beneficii globale de mediu. Sunt vizate producțiile agricole, zootehnice și din acvacultură-pescuit, depozitarea/procesarea/transportul/comercializarea alimentelor. ”Sistemele agroalimentare includ, de asemenea, resurse nealimentare care provin din agricultură, cum ar fi bumbacul și produsele forestiere. Deși sistemele agroalimentare sunt sursă de nutriție și de mijloace de trai, acestea reprezintă una dintre cauzele majore ale degradării mediului. Sistemele agroalimentare nesustenabile degradează la nivel global o treime din terenurile agricole, contribuind cu aproximativ 30% din emisiile de gaze cu efect de seră și consumă 70% din extragerile de apă subterană”, arată FAO-ONU.

Programul integrat pentru sistemele alimentare (GEF-8) este al doilea cel mai mare program aprobat de Fondul Global pentru Mediu, aferent perioadei 2022–2026, catalizarea schimbărilor naționale și globale din sistemele agroalimentare realizându-se prin sprijinirea lanțurilor valorice eficiente cu finanțare și investiții, politici, cunoștințe și capacități adecvate. ”Prin acest program, țările vor fi sprijinite să își contureze căile naționale și să prioritizeze intervențiile care s-au dovedit a oferi beneficii măsurabile pentru climă, mediu și oameni. În prezent, cel puțin 38% din suprafața totală a Terrei este utilizată în producția agricolă, activitate care determină până la 90% din defrișările globale, 70% din extragerile globale de apă dulce și 50% din pierderea de biodiversitate în apă dulce”, precizează specialiștii FAO-ONU.

Programul integrat al sistemelor alimentare se va concentra în mod explicit pe sisteme de producție durabile, regenerative, pozitive pentru natură și va sprijini lanțuri eficiente care acoperă culturi, precum cele de porumb, orez și grâu, mărfuri comerciale (soia, ulei de palmier uleios, cafea și cacao), zootehnie și acvacultură.

Reducerea impactului asupra mediului va fi prioritară

Pentru a maximiza potențialul de schimbare, programul va funcționa la două niveluri, respectiv global și național/subnațional. ”La nivel global, programul va sprijini consolidarea coerenței politicilor globale pentru sisteme alimentare durabile, încurajarea acțiunilor concrete atât din partea producției, cât și a cererii, catalizarea de noi oportunități pentru maximizarea potențialului de impact în interiorul și dincolo de granițele naționale, catalizarea accesului la cunoștințe, expertiză tehnică și dezvoltarea capacităților. La nivel de țară, obiectivele proiectelor sunt crearea unui mediu prielnic trecerii către sisteme de producție alimentară durabile și regenerative, reducerea impactului animalelor asupra mediului, extinderea investițiilor în gestionarea durabilă a acvaculturii, care este legată în mod explicit de practicile de pe uscat, cu impact asupra ecosistemelor de apă dulce și marine de coastă”, mai arătau specialiștii FAO-ONU.

Până la data de 10 aprilie 2023, comunitatea științifică internațională FAO-ONU a participat la consultarea online în vederea elaborării a două documente, respectiv Teoria Schimbării (TOC) și Proiectul Cadru de Rezultate pentru Program, care vor fi prezentate și supuse aprobării Consiliului GEF, cel mai probabil în luna iunie 2023, urmând a ghida primele proiecte din țări precum Argentina, China, India, Indonezia, Chile, Etiopia, Pakistan, Africa de Sud, Turcia, etc.

Petronela Cotea Mihai este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști români pe teme agricole. Cu un master obținut la USAMV Iași, stagii de pregătire la BBC și o experiență de peste 25 de ani în presa agricolă, doamna Cotea a obținut numeroase premii la concursurile de specialitate. Începând din 2013 este membru fondator și vicepreședinte al Asociației Presei Agricole din România. Petronela Cotea Mihai este realizatorul Matinalului Agrar, din fiecare duminică la Radio România Iași, al rubricii ”Fermier European”, colaborator al televiziunii Telemoldova Plus, dar și colaborator al revistei agricole Ferma.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus