BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Nu scăpăm de ploi până la finalul lunii iulie

20 iul. 2018

Vezi cum se anunță vremea pentru fiecare regiune în următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că ploile vor continua în aproape toată țara în următoarele două săptămâni, iar vremea va fi instabilă, cu temperaturi normale, în limitele normelor climatologice pentru această perioadă. Ploile vor fi însă torențiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de grindină în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor. Izolat, în sud-estul și estul țării se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică). Pentru această perioadă, specialiștii spun că se pot face lucrările agricole precum tratamentele la pomii fructiferi sau vița de vie, recoltarea produselor de sezon, eliberarea terenurilor și arăturile, însă recomandă ca fermierii să fie atenți la prognoza meteo, pentru a prinde zilele fără precipitații.

În Muntenia vom avea temperaturi de aproape 30°C, ușor mai scăzute în primele zile ale intervalului. Maximele vor fi de 31-32°C. Temperaturile minime vor fi de 18-19°C. Se vor semnala averse pe arii extinse după data de 23 iulie.

În Moldova, vremea va fi răcoroasă până la finalul lui iulie, cu temperaturi medii de 24-26°C. Vremea va fi în general instabilă, cu ploi însemnate cantitativ după data de 24 iulie. Posibilitatea de averse va fi mai ridicată după 23 iulie și pentru zona Dobrogei. Se va încălzi spre finalul lunii, când se vor înregistra temperaturi medii de 29°C.

Va fi destul de cald și în Oltenia, în special săptămâna viitoare, când se vor atinge maxime de 32-33°C. Averse pe arii extinse vor apărea în special pe 19 iulie și apoi după data de 23 iulie. În Banat și Crișana va fi puțin mai răcoare în prima parte a intervalului, cu minime nocturne chiar și de 13°C. Spre finalul lunii, regimul termic va intra în normal. Va ploua, în schimb, în Transilvania, iar precipitațiile vor fi pe arii extinse și importante cantitativ, în aproape fiecare zi a intervalului de prognoză. Ploile se anunță aproape zilnic și la munte.

Vezi prognoza meteo detaliată pentru agricultură

Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus