BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Aproape 633.000 de fermieri, pe listele de plăți APIA

19 apr. 2016

Aproape 633.000 de fermieri, pe listele de plăți APIA

Fermierii au așteptat cu nerăbdare banii de la APIA, după ce instituția a pornit procedurile de plată, pe 8 aprilie. Unii dintre ei au deja banii în conturi, alții mai așteaptă. Până acum, APIA a autorizat plata unică pe suprafață, plata redistributivă și ajutorul național tranzitoriu.


Reprezentanții APIA spun că au autorizat plățile pentru apoximativ 633.000 de fermieri, până la această oră. În total, s-au plătit peste 251 de milioane de euro, spune directorul general adjunct al APIA, Nicolae Horumbă, conform AgroIntel. Următoarea schemă de plată pe care Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură ar trebui să o autorizeze este cea pe înverzire.


Deocamdată, ANT1 le dă dureri de cap fermierilor. Banii pentru ajutorul național tranzitoriu nu au intrat în toate conturile. ”Pentru ANT1 circuitul este mai lung. Pentru fiecare centralizator noi trebuie să cerem alimentarea conturilor de la minister, iar asta durează încă o zi”, spune Horumbă, pentru AgroIntel . Ajutorul Național Tranzitoriu este de 19,19 €/ha și se plătește din bugetul național. Pot încasa banii pe ANT 1 fermierii care au semănat cereale, culturi proteice, plante industriale sau rădăcinoase, precum și legume.


Subvențiile pentru fermieri aferente anului 2015 se pot plăti până la data de 30 iunie 2016. Întârzierile i-au înfuriat deja pe agricultori, de vreme ce între aprobarea plății finale de către APIA și momentul în care banii au ajuns efectiv în conturile fermierilor pot trece chiar și patru zile, conform AgroInfo .

Mergi sus