BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Peste 1.000.000 de hectare de teren agricol au fost calamitate în România

6 oct. 2016

Care este efectul schimbărilor climatice pentru agricultura românească

Ministerul Agriculturii a anunțat suprafața agricolă calamitată în România, la finalul lunii septembrie, iar datele arată amploarea dezastrului. Peste 1.000.000 de hectare de teren agricol au fost afectate de calamități, în special de secetă. Suma cu care vor fi despăgubiți fermierii se va stabili până la finalul anului.


Șeful MADR, Achim Irimescu, avertizează că fermierii care aveau posibilitatea de a iriga și nu au efectuat această lucrare, nu vor primi despăgubiri. ”Suma se va decide până la sfârșitul anului. Vom despăgubi proporțional, în funcție de sumele disponibile. În acest moment e greu să spun exact cum și cât”, a declarat ministrul agriculturii pentru Agroinfo.


Una din dificultățile cu care se confruntă autoritățile este și faptul că unii fermieri au raportat suprafețe compromise mult mai mari decât în realitate. Doar în județul Galați, de exemplu, fermierii au raportat aproape 97.000 de hectare compromise. În urma controalelor, autoritățile au stabilit că suprafața reală compromisă a fost de numai 18.813 hectare, conform România Liberă.


Cele mai afectate culturi au fost cea de porumb și floarea soarelui. Probleme au apărut însă chiar și la culturile de cereale sau soia. Importanța pierderilor este cu atât mai mare, cu cât România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu porumb și floarea soarelui, cu 25% din suprafața agricolă la nivel european, conform președintelui INS, Tudorel Andrei. În cele mai multe cazuri, doar tehnologia aplicată în mod profesionist și produsele eficiente de protecție a plantelor au salvat culturile respective.

Schimbările climatice vor afecta din ce în ce mai mult agricultura


Din păcate, schimbările climatice sunt din ce în ce mai pronunțate. Doar în 2016, peste 75.000 de hectare de teren agricol au fost afectate de grindină sau alte fenomene meteo extreme. Suprafața este de cinci ori mai mare față de anul trecut. Conform asiguratorilor, grindina a produs cele mai multe pagube, urmată de ploaia torențială și înghețurile târzii din primăvară.


Cea mai mare pondere în suprafața afectată a avut-o cultura de grâu, urmată de rapiță și floarea soarelui. Conform studiilor de impact climatic, frecvența fenomenelor meteorologice extreme va crește din ce în ce mai mult. În Europa, de exemplu, vor fi din ce în ce mai multe valuri de căldură, care vor afecta peste 74% din continent. Totodată, furtunile puternice se vor manifesta din ce în ce mai des.


Surprizele au apărut chiar și în aceste zile. Deși nu erau prognozate, în Botoșani au apărut căderi de gheață. Administrația Națională pentru Meteorologie avertizează că vremea continuă să se răcească brusc în toată țara. În zonele de munte vor urma și ninsori, iar în masivele din nordul țării se va depune strat de zăpadă. Vântul se va intensifica în aproape toată țara, iar rafalele vor depăși 60 km/h la munte. Din fericire pentru fermieri, în prima jumătate a lunii octombrie își vor face apariția și ploile, care vor mai reduce deficitul de apă din sol.

Mergi sus