BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Plățile integrale pentru fermieri vor începe de la 1 decembrie

1 nov. 2016

Plățile integrale pentru fermieri vor începe de la 1 decembrie

Fermierii din România au primit o veste extraordinară. Plata integrală a subvențiilor va începe peste o lună. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat că APIA va demara plățile integrale pentru subvențiile aferente anului 2016 de la 1 decembrie. ”Am trasat deja sarcina colegilor de la APIA ca de la 1 decembrie să începe plățile regulate, plățile normale, pentru că acum dăm avansuri”, a declarat șeful MADR, citat de TimpOnline.ro.


Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură trebuie să finalizeze plata avansului din subvenții până pe 30 noiembrie. ”Aderarea la UE înseamnă și bani foarte mulți. Până la aderare, bugetul MADR era de aproape 300 de milioane de euro. Am depășit acum 3,3 miliarde de euro. Practic subvențiile către agricultură au crescut de 11 ori. Sunt convins că acești bani se văd în ceva”, a mai spus Irimescu.


Simulator gratuit de subvenții pentru fermieri


Ministrul le-a dat o veste bună și crescătorilor de animale: ”De la anul, subvenția pentru ovine crește substanțial. Dacă sprijinul pe cap de oaie a fost anul acesta de 4,5 euro, la anul va fi 13 euro, la care se adaugă și ANT-ul de circa 25 de lei pe cap de oaie. Pentru ovinele de prasila, sprijinul va fi de 17 euro. Așa cum am notificat și Comisia Europeană, de la anul plățile cresc gradual, astfel încât în 2019-2020 se vor plăti 24 de euro pe cap de ovină”, le-a spus șeful MADR fermierilor prezenți la expoziția din Viișoara.


Agricultorii vor putea accesa de acum și un simulator de subvenții. Dezvoltatorul softului folosit de APIA a pregătit o aplicație prin care fermierii își pot calcula subvențiile. Simulatorul de subvenții va putea fi folosit de fermieri în mod gratuit. Suplimentar, aceștia pot accesa și alte aplicații din suita respectivă, precum hărți sau contracte de arendă. Pentru celelalte facilități, prețul licențelor sau al subscripțiilor lunare, respectiv anuale variază de la 200 de euro la câteva mii, în funcție de dimensiunile fermei și soluțiile dorite. Simulatorul de subvenții poate fi accesat la adresa http://www.inovagria.ro .

Mergi sus