Presiunea crește tot mai mult în privința prețurilor globale ale cerealelor

Ce previziuni face FAO pentru viitorul apropiat

În așteptarea sezonului de vegetație 2022/23, o prognoză făcută de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) indică o scădere a producției de cereale în acest an, care ar marca prima scădere în patru ani, cauzat de războiul aflat în desfășurare în Ucraina. Dintre culturile cerealiere majore cea mai mare scădere de producție este prevăzută pentru porumb, urmat de grâu și orez.

Pe baza condițiilor culturilor deja în pământ și a intențiilor de plantare pentru cele care urmează să fie însămânțate, se estimează că producția globală de cereale din acest an va scădea la 2.784 milioane de tone metrice, ceea ce înseamnă că este în scădere cu 16 tone metrice față de producție record estimată pentru 2021. „În schimb, producția globală de orz și sorg va crește probabil în 2022, pentru a reprezenta o revenire parțială de la nivelul redus de orz din 2021 și cel mai ridicat nivel de producție de sorg din 2016”, subliniază raportul FAO .

Comerțul global cu cereale în 2021/22 este estimat sub nivelul record din 2020/21, în principal din cauza scăderii preconizate a comerțului global cu porumb și reflectând impactul perturbărilor cauzate de războiul din Ucraina.

Crește gradul de utilizare a cerealelor

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie de 173,4 puncte luna trecută, atingând un maxim istoric și cu 39,7 puncte (29,7%) peste valoarea anului precedent. Aprovizionarea mai restrânsă și incertitudinea pieței, în special pentru grâu, porumb și orz, precum și creșterea prețurilor la energie și la inputuri, vor menține cel mai probabil prețurile mondiale la cereale ridicate, cel puțin până în prima jumătate a sezonului 2022/23.

Utilizarea cerealelor a crescut în perioada 2021/22 cu 1,1%, determinată de expansiunea consumului de alimente (în special de grâu și orez) și a utilizării furajelor (în cea mai mare parte a porumbului). În 2022/23, se estimează că utilizarea cerealelor la nivel mondial va începe să scadă cu 0,1% față de nivelul estimat din 2021/22, la 2.788 milioane de tone metrice.

Cererea de cereale va depăși oferta

În schimb, consumul alimentar global de cereale este de așteptat să crească, ținând pasul cu creșterea continuă a populației mondiale. Pe baza previziunilor inițiale ale FAO pentru producția mondială de cereale în 2022 și utilizarea în 2022/23, producția de cereale nu va fi suficientă pentru a îndeplini cerințele de utilizare preconizate, ceea ce va duce la o scădere cu 0,4% a stocurilor mondiale de cereale de la nivelul lor de deschidere, la 847 milioane tone metrice.

La momentul de față, raportul stocurilor de cereale la nivel mondial ar scădea de la 30,5% în 2021/22 la 29,6% în 2022/23, cel mai scăzut nivel din 2013/14, dar cu mult peste recordul de 21,4% înregistrat în 2007/08. În concluzie, comerțul mondial cu cereale este de așteptat să scadă la un minim din ultimii trei ani, estimat la 463 de milioane de tone metrice, cu 2,6% sub nivelul din 2021/22. Deoarece Rusia continuă să blocheze porturile, eforturile de salvare pentru extragerea a 20 de milioane de tone metrice de cereale blocate în Ucraina, se intensifică cu inițiativele UE, axate acum pe îndreptarea încărcăturilor pe uscat.

Culturi similare

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația
Mergi sus