Prețul cerealelor, în creștere pe bursele europene

Importurile din Ucraina sunt interzise în Slovacia, Ungaria și Polonia

În urma interzicerii importurilor din Ucraina în țări precum Slovacia, Ungaria și Polonia, porumbul și grâul s-au scumpit din ce în ce mai mult. Această schimbare s-a observat și pe bursele europene. De asemenea, Rusia se arată rezervată în ceea ce privește prelungirea acordului pentru exportul de cereale din zona Mării Negre.

Prețul porumbului și al grâului au crescut pe Bursa de la Paris, ajungând la un preț de 3,25 de euro pe tonă, respectiv 5,5 euro pe tonă pentru recolta nouă. Prețul grâului MATIF a crescut cu 6 euro pe tonă la data de 17 aprilie, iar porumbul cu livrare în luna iunie, cu circa 3 euro.

Se anunță și o producție de cereale mai bună decât anul trecut. Comisia Europeană se așteaptă la o creșteră semnificativă a recoltelor de cereale, spre deosebire de anul secetos 2022. Potrivit agenției europene de monitorizare a culturilor MARS, experții Comisiei se așteaptă la o recoltă de cereale de 22,3 milioane de tone, deci cu aproximativ 8,4% mai mult decât în 2022. La baza acestor așteptări se află estimările de producție din statele membre și datele de cultură, precum și previziunile de randament ale MARS.

Ca urmare a creșterii cu 6 milioane de tone, plusate de către Comisie peste previziunile din martie ale Strategy Grains, stocurile vor crește cu 10 milioane de tone, deci, până la aproximativ 59 de milioane de tone până la sfârșitul anului 2023, cu toate că, Comisia diminuează importurile de cereale de la 35 de milioane de tone la 26 milioane de tone, mai ales din Ucraina.

Există așteptări și față de exporturi, deoarece experții Comisiei spun că vor crește de la 44 de milioane la 47 de milioane de tone. Acest lucru este justificat datorită faptului că, atât recolta rusească, cât și cea ucraineană se așteaptă să fie mai mică. De asemenea, consumul de cereale pentru furaje rămâne stabil, având în vedere scăderea rapidă a aimalelor de crescătorie.

Având în vedere situația din Ucraina, prețurile MATIF la grâu și porumb au crescut în anul 2023, iar experții prevăd producții de cereale mai bune până la finalul anului.

Sursa: https://agrointel.ro/256087/pretul-cerealelor-in-crestere-preturi-matif-la-grau-si-porumb/

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus