Prețul grâului a scăzut considerabil faţă de anul 2022

Vezi ce a contribuit la scăderea prețului

Faţă de jumătatea anului trecut, prețul grâului înregistrează o scădere drastică, în jurul valorii de 280-285 de euro pe tonă, similară celei de dinaintea începerii conflictului din Ucraina. Aceasta este semnificativ mai mică decât în luna mai 2022, când a ajuns la un maxim istoric de 438 de euro pe tonă.

Valoarea grâului este influenţată de factori multipli. Maximul istoric s-a înregistrat în contextul unei bule speculative de la începutul conflictului de peste graniță, însă prima de risc corelată cu situaţia geopolitică din Ucraina dispare, pe măsură ce volumul exporturilor de cereale ucrainene s-a reglat la nivelul mediu din ultimii cinci ani - la aproximativ 5 milioane de tone pe lună.

De asemenea, creşterea monedei euro în raport cu dolarul, precum şi recesiunea economică la nivel mondial, contribuie la schimbarea preţului per tonă. Alţi factori de luat în calcul sunt redresarea Chinei după finalizarea politicii zero Covid sau estimarea globală de colectare în 2023, ce ajunge la 763 milioane de tone, conform Marc Zribi, șeful departamentului de cereale și zahăr la FranceAgriMer. La această valoare impresionantă contribuie şi Australia, a cărei recoltă de aproximativ 40 de milioane de tone acoperă o mare parte din necesarul de grâu.

Anul trecut, România a exportat, din ianuarie și până în septembrie, cereale și preparate pe bază de cereale de peste 3,7 miliarde de euro, conform ProTV .

Culturi sănătoase, fermieri fericiți

Descoperă pachetele promoționale de la BASF pentru cereale. Cumperi produse BASF și primești banii înapoi pentru fungicidele Daxur® și Mizona®.

Află mai multe

Tehnologia XR (Xemium® + Revysol®)

Soluția BASF pentru protecția completă împotriva agenților patogeni pe întreaga perioadă de vegetație a cerealelor.

Descoperă tehnologia XR

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus