Prețul porumbului va fi afectat de secetă

Ce planuri au fermierii care s-au văzut cu culturile compromise în totalitate

Condițiile prelungite de caniculă și mai ales de secetă afectează serios producția europeană de porumb din acest an și vor influența aproape sigur și cotațiile la care se tranzacționează porumbul pe bursele din Europa și nu numai.

În țări precum Spania, Portugalia și Franța, recoltele au scăzut semnificativ și sunt într-o stare precară. Pe lângă secetă, multe dintre culturi sunt afectate și de incendiile provocate de temperaturile extreme. Nici România nu se află într-o situație prea bună, iar estimările specialiștilor nu sunt deloc optimiste.

Mai mult, nici prețurile porumbului nu vor răspunde bine la secetă. Impactul secetei asupra culturilor este devastator, în special în zonele unde seceta a impus restricții inclusiv asupra irigațiilor. În Italia, de exemplu, producția de porumb este posibil să scadă chiar și cu 30% în acest an, comparativ cu 2021, de la aproape 6 milioane de tone la puțin peste 4,2 milioane de tone. În Spania, fermierii și multe autorități locale au decis ca resursele de apă pentru irigații să fie utilizate mai degrabă pentru fructe decât pentru cultura mare, iar suprafețe cultivate cu porumb s-au redus dramatic.

Și România se confruntă cu o secetă pedologică severă. Cantitatea de apă din sol este total insuficientă pentru asigurarea unor producții măcar decente. Atât meteorologii cât și fermierii spun că dacă situația nu se îmbunătățește la toamnă și în timpul iernii, rezerva de apă din sol va ajunge la niveluri catastrofale, mai ales că țara noastră nu mai beneficiază de multă vreme de avantajele irigării pe suprafețe mari.

Mulți dintre fermierii români afectați de seceta profundă au trecut deja la tocarea porumbului pentru a-și pregăti culturile postmergătoare. Agricultorii se tem că seceta va continua și în toamnă, astfel că nici culturile de grâu sau rapiță nu vor avea un start bun și ar putea fi calamitate chiar de la început. Asta, în condițiile în care mulți dintre ei au fost deja nevoiți să ceară aprobări de la minister pentru întoarcerea culturilor compromise, în special cele de porumb, ca să nu rămână și fără subvențiile de la APIA, conform Agrointel .

Culturi similare

Mergi sus