Prețurile alimentelor, pe val. Cum reducem importurile?

EDITORIAL Inflația la produsele alimentare creștere vertiginos, în timp ce importăm tot mai multe alimente. Statul mărește subvențiile din agricultură, dar este asta o soluție suficientă?

România a stat mai mereu prost la capitolul deficit comercial. Importăm mai mult decât exportăm, o situație normală cumva în condițiile în care creșterea puterii de cumpărare a crescut rapid în ultimii ani, iar oferta internă nu a putut să țină pasul cu cererea. Însă, dacă la produse cu valoare adăugată mare, cum ar fi calculatoare sau automobile, este oarecum firesc să vedem un deficit comercial consistent, nu la fel de normal este să vedem la alimente, legume sau fructe.

Importăm tot mai multe în această zonă, deși, teoretic, am putea acoperi fără probleme consumul intern. Între timp, asistăm la un avans al prețurilor cum rar s-a văzut în ultimii 20 de ani. Statul ia o serie de măsuri, precum creșterea subvențiilor, în încercarea de a-i ajuta pe fermieri și a susține producția. Dar este suficient?

Inflație de 18,2% la alimente

De parcă nu era suficient că România avea o rată mare a inflației în luna iulie, în august aceasta a crescut la 15,3%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Ceea ce este și mai îngrijorător este că cea mai mare rată este înregistrată în dreptul produselor alimentare, 18,22%. Ori, așa cum știm, prețuri mai mari la alimente se vor reflecta ulterior și celelalte două categorii de produse, produsele nealimentare și serviciile.

Drept urmare, optimismul afișat de unii analiști, potrivit cărora am putea o rată inflației mai scăzută în decembrie sau ianuarie, ar putea fi considerat nejustificat. Mai ales dacă ne uităm, de exemplu, la prețul petrolului de la finalul lui 2021, care era mai mic decât este acum. Ori, având în vedere apropierea iernii, este greu de crezut că prețul petrolului va scădea în lunile care vor urma.

Deficitul comercial, pe val

În paralel cu creșterea prețurilor, în strânsă legătură desigur, asistăm la o creștere a deficitului comercial. Importăm mai mult decât exportăm, iar diferența devine tot mai mare. În primele 7 luni ale anului, deficitul comercial a ajuns la aproape 18,8 miliarde euro, mai mare cu 5,9 miliarde euro decât în aceeași perioadă a anului trecut. Practic, rămânem o țară dependentă de importuri, iar șocurile financiare sau creșterile externe de prețuri se resimt bine pe plan intern.

Dintre categoriile de produse incluse în lista INS la acest capitol, sare în ochi una în mod special: alimente și animale vii, unde este înregistrat un deficit comercial de aproape 800 milioane euro în perioada ianuarie-iulie. Cu alte cuvinte, importăm mai multe alimente cu circa 800 milioane de euro decât exportăm. Într-o țară care, teoretic, ar putea să acopere integral consumul intern.

Subvențiile, soluție?

În acest context delicat, ce soluții avem? Mai ales că vorbim de un an 2022 în care agricultura a fost afectată de secetă. Una din ele o reprezintă subvențiile, ca o formă de ajutor pentru fermierii afectați. Guvernul a aprobat în august acordarea unor ajutoare excepționale destinate producătorilor agricoli, în valoare de peste 25 milioane de euro.

În septembrie, avem o suplimentare de fonduri pentru plata beneficiarilor Programului Tomata de circa 8,2 milioane euro. Sunt sume destul de mici, care încearcă să peticească o problemă mai importantă. Sunt subvențiile mai mari o soluție? Poate, în sensul de a susține creșterea producției, dar ele nu au cum să rezolve problemele structurale ale agriculturii românești. Producem și acum mai mult decât ar fi nevoie pe plan intern, dar importăm în continuare masiv.

În continuare, nu avem o strategie națională care să abordeze zonele delicate, mai ales din zona irigațiilor. Rămânem o țară dependentă de ploi și importuri, indiferent câte subvenții acordăm. Pentru că este mai important modul în care sunt cheltuiți banii, decât sumele puse la dispoziție.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația
Mergi sus