BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Prețuri în scădere la rapiță, grâu și porumb pe principalele burse din lume

14 sept. 2017

Care sunt principalele cotații de săptămâna aceasta

Cotațiile pentru rapiță au cunoscut unele dintre cele mai scăzute niveluri pe principalele burse din lume. Motivul este reducerea penalităților vamale aplicate de Comisia Europeană importurilor de biodiesel din Argentina. După aplicarea acestei măsuri, cotațiile au scăzut la bursa din Paris cu 4,5 euro.

Contractele futures pentru rapiță cu livrare în luna noiembrie s-au tranzacționat chiar și la 362,5 euro pe tonă în săptămâna precedentă. Mai bine au stat contractele pentru recolta de rapiță de anul viitor. Un alt motiv pentru scăderea cotațiilor bursiere la rapiță pe piața europeană este și creșterea puterii monedei unice. La momentul de față, cotațiile au început să crească ușor, dar diferențele sunt mai mici de 1 euro / tonă. De exemplu, rapița cu livrare în noiembrie se tranzacționa miercuri cu 364.25 euro/tonă.

Totuși, trendul se menține și în Statele Unite. Aici însă vremea le dă bătăi de cap americanilor. Temperaturile scăzute și seceta ar putea pune ceva probleme. Deocamdată, primele estimări cu privire la recolta din 2017 arată rezultate sub așteptări.

Și prețurile pentru grâu sunt în scădere încă de la începutul lunii iulie. Săptămâna a adus totuși vești mai bune la bursa Matif. Contractele cu livrare în decembrie s-au încheiat la 161,75 euro/tonă, în creștere cu 2,25 de euro. Din păcate, nici cei care au pariat pe porumb nu au parte de vești mai bune. Contractele cu livrare în noiembrie s-au perfectat miercuri la 156,5 euro/tonă, cea mai scăzută cotație din ultimele 6 luni.

Mergi sus