Cum se prezintă prețurile pentru principalele culturi

Ce fac fermierii pentru a putea obține prețuri mai bune

Cotațiile bursiere pentru principalele culturi au scăzut semnificativ, alimentate în special de evoluțiile de pe bursa de la Chicago, condițiile meteo și datele economice care prefigurează o recesiune globală.

Cele mai recente cotații bursiere , de pe bursa de la Paris, disponibile și pe site-ul BASF și actualizate la data de 18 august, ora 14:00, arată tranzacții încheiate la 327,25 €/tonă pentru grâu, în scădere cu 1,45%, 317,5€/tonă pentru porumb, în scădere cu 3,23% și 615 €/tonă pentru rapiță, în scădere cu 1,54%.

În România, tranzacțiile cu grâu au ajuns la un blocaj după încheierea campaniei de recoltare. Ministrul agriculturii, Petre Daea a anunțat finalul recoltării și a dat asigurări că România are o producție suficientă de grâu pentru a acoperi atât consumul intern, cât și exporturile. Ministrul a anunțat și începerea campaniei de recoltare la floarea-soarelui în cinci județe. ”Recoltăm suprafețele care au fost afectate de secetă, pentru că ele au ajuns la maturitatea de recoltare, în așa fel încât să nu înregistrăm nicio pierdere. Drumul florii soarelui este spre unitățile de procesare, o să vă informez și să vă prezint programul pe care dumneavoastră l-ați dispus vizavi de susținerea industriei alimentare, în așa fel încât să putem procesa cât mai mult în România și să avem valoare adăugată”, a menționat Daea, conform Agro TV .

Mulți fermieri așteaptă ca prețurile să crească la cereale pentru a-și putea vinde în profit recoltele și caută soluții de stocare, chiar și pe termen scurt, în spații proprii sau contra cost. Pentru numeroși fermieri, costurile suplimentare de stocare sunt justificate atâta vreme cât ar putea vinde chiar și la prețuri duble față de cotațiile din timpul verii, conform Agrointel .

Veștile nu sunt foarte bune nici pentru cultura de porumb. Recolta Uniunii Europene ar putea fi cea mai mică din ultimii 15 ani. Conform Agerpress, recolta estimată pentru acest an a fost redusă de la 65,4 milioane de tone la 55,4 milioane de tone din cauza secetei și a valurilor de căldură care au lovit principalii producători, inclusiv România.

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii
Mergi sus