BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Bursa: Prețurile rapiței și grâului au început să crească

4 apr. 2016

Condițiile de pe continentele americane au favorizat revenirea

Bursele de cereale înregistrează o revenire a prețului rapiței. Acestea au scăzut la Bursa din Paris din cauza unui curs slab al petrolului și pe fondul unor vânzări reduse, dar factorii climatici au favorizat revenirea. Mai exact, vremea a întârziat perioada de recoltare pe continentul sud-american.


Atât recoltarea întârziată, cât și cererea mărită din Statele Unite au dus la creșterea prețului la boabele de soia. Implicit, rapița a profitat, astfel că aceasta este cotată la Bursa din Paris la cel mai mare preț din ultima lună și jumătate. Soia, în schimb, a înregistrat o creștere a prețului cu 7% în martie și se tranzacționează acum cu 295€/tonă, conform Agrarticker .


Și prețul la grâu a crescut. Cauza vine tot din Statele Unite, unde factorii climatici nefavorabili din Kansas au influențat cotațiile. Pentru Europa, prețurile contractelor futures pe bursa Matif pentru mai au ajuns la peste 158€/tona de grâu. Ofertele pentru recolta nouă de grâu au atins cotația de 167€/tonă.


Traderii din România au primit însă și vești proaste. Cel mai mare importator de grâu din România, Egiptul, va include și țara vecină, Bulgaria, pe lista de furnizori potențiali. GASC (Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea cu Mărfuri pentru Egipt) a finalizat recent o licitație unde a cumpărat 60.000 de tone de grâu din Franța.


Pe site-ul BASF AgroPortal vezi zilnic cele mai noi informații din piața agricolă și cotațiile bursiere pentru principalele produse agricole.

Mergi sus