BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Primii bani europeni prin PNDR 2016 vor putea fi accesați din februarie

17 feb. 2016

Care vor fi cele două măsuri prin care vor fi disponibili banii

Ministerul Agriculturii vrea să lanseze în martie un pachet de măsuri pentru PNDR 2016. Secretarul de stat în MADR, Sorin Radu a anunțat că fermierii vor putea accesa primii bani prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2016 chiar din luna februarie.

”Avem programate două măsuri și pentru luna februarie: cea de formare profesională și măsura de consiliere”, a declarat Sorin Radu pentru Agerpres. Concret, este vorba de submăsura 1.1 ”Sprijin pentru formare profesională, precum și a acțiunilor pentru dobândirea de cunoștințe” respectiv măsura 02, ”Consiliere în implementarea planului de afaceri”.

Secretarul de stat a specificat și faptul că măsurile de anul trecut vor rămâne valabile și se vor deschide începând din luna martie. Guvernul plănuiește astfel ca în martie fermierii să poată accesa banii prin măsura 4.2 (Schema de minimis), submăsura 4.1 (Investiții în exploatațiile agricole), submăsura 4.2 (Sprijin pentru investiții pentru prelucrarea, comercializarea sau dezvoltarea de produse agricole), submăsura 4.3 (Investiții pentru dezvoltarea infrastructurii agricole și silvice) și submăsura 6.1, referitoare la sprijinul pentru instalarea fermierilor tineri.

Măsurile de anul trecut se reiau în martie

Autoritățile vor să rezolve și problema depunerilor de cereri, cu care s-au confruntat fermierii în 2015. ”Vrem să menținem depunerea online, dar am avut în vedere ca soluție de avarie trecerea pe hârtie, dacă vom aveam constrângeri în privința dezvoltării softului. Sper să nu fie însă cazul”, a mai spus secretarul de stat.

Sorin Radu a clarificat și situațiile în care gradele de rudenie le pot crea probleme fermierilor care produc condiții artificiale, prin care devin eligibili. Crearea unor condiții artificiale duce la revocarea contractului și obligația de a returna fondurile europene. ”Mulți au spus că AFIR a reziliat contracte pentru că erau proiecte ale unor frați sau rude, sau pentru că erau învecinate. Pe viitor, gradele de rudenie sau elementele comune de documentație, consultanță, vor fi elemente de verificare și nu de încadrare a acestor situații ca elemente de suspiciune”, a declarat Rau într-un interviu acordat Agerpres.

Mergi sus