Întâlnire decisivă la Polonia – Ministrul Barbu discută problema vânzării recoltelor fermierilor români

Miniștrii agriculturii interzic importurile de cereale ucrainene până pe 15 septembrie

Miniștrii agriculturii din cinci țări ale Uniunii Europene care au decis să interzică importurile de cereale ucrainene până pe 15 septembrie, s-au adunat într-o întâlnire în Varșovia, Polonia, pentru a discuta prelungirea măsurilor preventive ale UE cu privire la anumite produse originare din Ucraina. La această reuniune, România a fost reprezentată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că ministrul Florin-Ionuț Barbu a participat la întâlnirea miniștrilor agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Moldova și Ucraina, care a avut loc miercuri, 19 iulie, în Varșovia. La această întâlnire, Florin Barbu a avut ca obiectiv găsirea soluțiilor pentru vânzarea cerealelor din noua recoltă, în beneficiul fermierilor români.

Potrivit MADR, tema principală a reuniunii s-a concentrat pe situația de pe piețele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și pe măsurile necesare pentru asigurarea unor reguli de concurență loială pentru fermierii din statele membre ale UE și țările candidate. În acest context, ministrul Florin Barbu a susținut identificarea unor soluții privind transportul cerealelor, eliberarea depozitelor și facilitarea exportului unei părți din produsele din noua recoltă în beneficiul fermierilor români.

Conform, agrointel.ro , la finalul întâlnirii, participanții au semnat o declarație comună a miniștrilor agriculturii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, prin care se exprimă necesitatea prelungirii măsurilor preventive ale UE asupra anumitor produse originare din Ucraina.

În luna mai 2023, Comisia Europeană a decis să interzică importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România, la cererea acestor țări. Pe 5 iunie, interdicția a fost prelungită până la 15 septembrie 2023.

Varșovia speră că interzicerea importurilor de cereale ucrainene să fie extinsă și după 15 septembrie, iar alte tipuri de produse din Ucraina să fie incluse pe lista produselor interzise. Unul dintre argumentele Varșoviei pentru interzicerea importurilor de cereale ucrainene în Polonia a fost faptul că unele cereale tehnice au fost vândute ulterior ca cereale de consum, și s-a confruntat cu un aflux masiv de cereale ucrainene pe piața poloneză.

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus