BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Probleme pentru agricultura românească

Specialiștii estimează o scădere de 15% a cifrei de afaceri

Specialiștii estimează că agricultura românească va scădea cu aproximativ 15%. Este vorba despre cifra de afaceri a companiilor din domeniu. Principala cauză este seceta. Lipsa investițiilor în infrastructură este un alt factor care accentuează această problemă. Concret, cifra de afaceri a celor peste 25.000 de companii cu profil agricol din România a scăzut de la 46 de miliarde de lei anul trecut la aproape 39 de miliarde de lei în 2020, arată un studiu KeysFin, citat de Adevărul.

Și numărul companiilor active a scăzut cu 4% în 2019, comparativ cu 2018, când erau înregistrate aproximativ 26200 de companii. Cele mai mari companii de gen sunt Regia Națională a Pădurilor Romsilva, urmată de Promat Comimpex și Agro-Chirnogi. Cifra însumată de afaceri a celor mai mari 10 companii agricole s-a ridicat în 2019 la aproape 6,2 miliarde de lei, adică 13,6 % din totalul pieței.

România pierde locul 4 la producția de grâu

Chiar dacă seceta și provocările cu care s-au confruntat fermierii au tras în jos producția, România și-a menținut anul trecut poziția a 6-a în UE la producția vegetală a, respectiv primul loc atât la producția de floarea-soarelui, cât și de porumb. În schimb, țara noastră a pierdut un loc, căzând pe 5 la producția de grâu. Pentru 2020, producția de cereale păioase e posibil să fie chiar cu 40% mai mică. Conform estimărilor Comisiei Europene, aceasta ar fi cea mai mare scădere în rândul țărilor membre.

La nivelul țării, județele cu cea mai mare contribuție la cifra totală de afaceri din agricultură sunt București, Constanța, Timiș, Călărași și Satu Mare. Împreună, acestea au generat 28% din cifra totală de afaceri anul trecut, însumând aproape 13 miliarde de lei.

În ceea ce privește forța de muncă, 2020 va aduce o reducere a numărului de aproximativ 128.000 de angajați din 2019. Consolidarea, automatizarea producției, migrația și, nu în ultimul rând pandemia sunt principalii factori care contribuie la acest fenomen, mai spun analiștii. Tot aceștia remarcă și o creștere a companiilor cu profil agricol care nu au niciun angajat în evidențele contabile.

Fermierii, nevoiți să vândă active pentru a supraviețui

Seceta severă din acest an a afectat peste 34.500 de fermieri și o suprafață de peste 1,1 milioane de hectare. Cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, porumb, floarea-soarelui și orz, arată datele MADR. Chiar și luând în calcul despăgubirile oferite fermierilor, situația nu are prea multe șanse să se îmbunătățească pe termen lung, din cauza lipsei investițiilor în infrastructură, în special din cauza lipsei irigațiilor.

De altfel, fermierii au și protestat în urmă cu o săptămână în fața guvernului, acuzând închiderea piețelor. Pe agricultorii din Dobrogea, seceta și producțiile foarte mici îi duc aproape de faliment. Agricultorii sunt nevoiți să vândă terenuri sau utilaje pentru a plăti salariile sau inputurile, arată un reportaj ProTV.

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Mergi sus