Producția de porumb, depășită de cea de grâu după 32 de ani

19,18 mil tone în anul agricol 2022

Conform Ministerului Agriculturii, producția de cereale boabe pentru consum și sămânță a fost de 19,18 milioane de tone în anul 2022.

În anul precedent s-a înregistrat o recoltă asemănătoare cu cea din anul 2020, mai exact 18,15 mil tone și cu 50% mai mică față de cea din 2021 (mai mult de 30 mil tone). Confrom calculelor ZF făcute pe baza datelor publice, 2021 a fost cel mai prosper an agricol din România.

Unul dintre factorii ce a avut un impact negativ asupra producției a fost seceta de anul trecut din anumite zone ale României. Cele mai afectate culturi au fost florea-soarelui și porumbul.

În anul agricol 2022, producția de porumb a fost semnificativ mai scăzută, înregistrând 7,5 mil. tone, spre deosebire de 15 mil. tone în 2021. De asemenea, producția de grâu, una dintre cele mai cultivate plante din România, a scăzut cu 23% față de anul precedent, înregistrând doar 9,17 mil. tone.

Potrivit unui grafic realizat de INS ce a urmărit evoluția principalelor culturi de cereale în ultimii trei ani, s-a constatat o scădere a producților după anul 2021. Cele mai semnificative diferențe se pot observa la cultura de porumb, care a scăzut de la 5,8 tone/ha în 2021, la 2 tone/ha în anul agricol 2022. Au fost vizate și culturile de grâu, floarea-soarelui și rapiță.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus