BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Producția națională de cartofi a scăzut cu 0,6 milioane de tone față de 2019

Conform MADR, au scăzut atât randamentul la hectar, cât și suprafețele cultivate

Fermierii români produc mai puțini cartofi față de 2019. Producția din 2020 a trecut puțin peste 2 milioane de tone, dar este cu aproape 21% mai mică față de 2019, când s-au recoltat 2,62 milioane de tone, conform Agerpres.

Datele furnizate de Ministerul Agriculturii arată scăderi și în privința randamentului la hectar. De la un randament de 15.44 tone în 2019, fermierii au recoltat anul trecut doar 12.56 tone de pe fiecare hectar cultivat cu cartofi.

De asemenea, se cultivă tot mai puțin cartofi în România. Suprafața cultivată a scăzut ușor, cu aproximativ 4400 de hectare, de la peste 170.000 în 2019 la peste 165.600 anul trecut. Procentual, scăderea este de aproximativ 2.5%.

Datele statistice arată că, deși consumul rămâne relativ constant, producția de cartofi a scăzut încontinuu în ultimii 10 ani. La fel și suprafețele. Dacă în urmă cu zece ani se obțineau producții între 3.5 – 4 milioane de tone de cartofi, de pe suprafețe între 200.000 – 250.000 de hectare, suprafețele au scăzut în ultimii 5 ani sub valoarea de 200.000, pentru ca în 2020 să înregistreze un minim. Înainte de 1990 se cultivau peste 275.000 de hectare.

70% din cartofii comercializați în România provin din import

Cauzele acestui declin sunt multiple. Într-un interviu acordat Digi24, Romulus Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului din România, a explicat că această cultură a devenit din ce în ce mai puțin rentabilă în ultimii 13 ani, de când România, ca membră UE, a intrat în competiție directă cu țările mari producătoare de cartofi precum Germania, Franța, Marea Britanie, Olanda, Belgia sau Polonia. Și seceta a accentuat declinul, iar pandemia COVID-19 a înrăutățit lucrurile.

Președintele FNCR mai spune că recoltele de cartofi românești nu sunt nici pe departe suficiente pentru a asigura consumul, astfel că aproximativ 70% din cartofii comercializați provin din import. Reprezentanții fermierilor au cerut sprijin autorităților, iar problema este cunoscută și la nivel înalt. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că este conștient că sprijinul cuplat pentru sectorul cartofului nu este suficient, dar, în același timp, există și alte sectoare din agricultură care se confruntă cu dificultăți și care sunt prioritare pentru guvern.

Culturi similare

Fii un fermier informat!

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările la newslettere și alte comunicări prin SMS. Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Produsele BASF

Produsele BASF

Descoperă gama de produse adaptate nevoilor tale

Listă produse
Echipa vânzări BASF din zona ta

Echipa vânzări BASF din zona ta

Ai întrebări despre produsele noastre?

Contactează-ne acum
Află prognoza meteo

Află prognoza meteo

Vremea detaliată pentru fermieri.

Informații detaliate aici
Mergi sus