BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Producția de cereale a scăzut în acest an în UE, iar prețurile vor crește anul viitor. Vor putea profita fermierii români?

10 oct. 2018

Uniunea Europeană (UE) a anunțat recent o recoltă de cereale cu circa 8% mai mică decât media ultimilor cinci ani, din cauza secetei care a afectat mare parte din continent. În mod firesc, ca în fiecare an cu o recoltă mai slabă, în condițiile în care cererea crește sau stagnează, prețurile la cereale și, implicit, la produsele alimentare, vor crește.

Din fericire, fermierii români au fost feriți de această probleme, iar recolta de grâu din acest an, de exemplu, este mai mare decât anul trecut, potrivit anunțurilor făcute de autorități. Însă, în paralel, avem costuri mai mari, în condițiile în care prețurile la energie au crescut semnificativ, împinse de prețul petrolului. Astfel, marea întrebare pentru fermieri este dacă vor putea să profite de avansul prețurilor sau profiturile lor vor stagna din cauza costurilor mai mari.

Producția de cereale, minus de 5% față de anul trecut

Un raport al Comisiei Europene (CE), publicat la începutul lunii octombrie, arată că producția totală de cereale la nivelul UE ar putea fi de 284,3 milioane de tone pe acest an, o scădere de 5% față de anul trecut și de 8% față de media ultimilor cinci ani.

Cultura cea mai afectată de secetă a fost grâul, producția fiind estimată la 129 milioane de tone, un minus de 9% față de 2017. Comisia Europeană notează că, drept urmare, prețurile cerealelor au crescut în august la niveluri mai ridicate decât anul trecut. Un exemplu dat de oficialii europeni este grâul, cu un plus de 50 de euro pe tonă. Condițiile climatice neobișnuite din acest an au afectat însă și producția de lapte și produse lactate, potrivit CE.

Preț mai mare, recoltă mai bună

Fermierii români au fost feriți, în mare parte, de problemele întâmpinate de poducătorii din alte state europene. Producţia de grâu din acest an este mai mare cu 200.000 de tone faţă de anul trecut, depăşind 10 milioane de tone, a anunțat recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferinţă de presă. Astfel, fermierii au reușit o recoltă excelentă, deşi a fost un an greu, în care România a avut și ea de suferit de fenomene naturale extreme.

În primăvară, unii fermieri au avut de luptat cu temperaturi ridicate, care au îngreunat răsăritul seminţelor şi care au redus cantitatea de apă din sol. Ulterior, aceștia s-au confruntat cu lipsa precipitaţiilor în intervalul de început al producţiei, apoi cu precipitații prea intense, a spus ministrul.

O confirmă și francezii de la Consultancy Strategie Grains, care, deși au confirmat producția excelentă de grâu, nu uită să menționeze că precipitațiile însemnate din perioada recoltării au afectat semnificativ nivelul calitativ al recoltei de cereale.

Petrolul, tot mai scump

În paralel, prețul petrolului a continuat să crească în acest an cu peste 40% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la aproape 85 de dolari pe baril. Această evoluție a contribuit la un avans al prețurilor la energie pe toate palierele, de la energie electrică la energie termică. Evident, carburanții sunt tot mai scumpi, ceea ce pune presiune pe costuri în toate sectoarele economice, dar mai ales în transporturi și agricultură.

Practic, toate companiile, dar mai ales producătorii din agricultură, vor fi obligați să găsească soluții în fața unor costuri tot mai ridicate, chiar și în condițiile acordării de subvenții semnificative pentru motorina utilizată în agricultură. Problema este că, deși util, nivelul acestui ajutor de stat este calculat de oficiali din timp, deci înainte ca rezultatele agricole slabe din UE să influențeze cotațiile bursiere.

Astfel că, deși prețurile vor crește, și costurile vor avansa. Întrebarea care se pune este: vor găsi fermierii soluții suplimentare, astfel încât să-și mărească profitul prin păstrarea unui nivel mai scăzut al costurilor și prin găsirea celor mai bune oportunități de a vinde cât mai scump?

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 14 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. În prezent, Dinu semnează articole pentru agenția News.ro. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Mergi sus