BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Producția mondială de vin scade. România e însă pe creștere

25 oct. 2016

Țara noastră va produce cu 37% mai mult vin față de anul trecut

Organizația Internațională a Viei și Vinului estimează o scădere cu 5% a producției mondiale de vin pentru anul 2016. Principala cauză – condițiile meteo extreme. De altfel, aceasta va fi una dinte cele mai mici producții din ultimii 100 de ani, spun reprezentanții OIV. Aceștia susțin că schimbările climatice au cauzat una din cele mai mari scăderi ale ultimului secol. Producția mondială se estimează că va fi de 259,5 milioane de hectolitri de vin.


”A crescut frecvența evenimentelor neobișnuite. Acestea durează mai mult și se desfășoară la o scară mai mare”, a declarat directorul Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Jean-Marie Aurand. Țările cu cele mai mari scăderi ale producției de vin vor fi Argentina, Chile, dar și Franța sau Africa de Sud. În schimb, s-au înregistrat creșteri în Australia, SUA și Spania. Procentual însă, cea mai mare creștere o va înregistra România.


Țara noastră va produce în 2016 cu 37% mai mult vin față de anul trecut. România revine la nivelul bun al producției după doi ani mai slabi. În 2016, Organizația Internațională a Viei și Vinului estimează că viticultorii români vor produce 4,8 milioane de hectolitri de vin. România ocupă astfel locul 13 în topul țărilor producătoare de vin. Pe primul loc se află Italia, urmată de Franța și Spania.

Noi producem mai puțin vin ca Rusia (locul 12), dar mai mult precum țări ca Noua Zeelandă, Grecia, Austria sau Brazilia. Moldova se află pe locul 20, cu o producție estimată de 1,7 milioane de hectolitri de vin. Performanțele României vin după ce peste 200 de crame au fost înființate din 1990 și până acum. Viticultorii au replantat zeci de mii de hectare cu soiuri mai bune de viță de vie și au atras sute de milioane de euro fonduri europene pentru investiții în cultura de viță de vie sau dotările tehnologice.


Odată cu trecerea anilor au căpătat din ce în ce mai multă importanță și concursurile de vinuri din România, atât cele care se desfășoară pe plan național, precum Bachus 2016 , care a avut loc recent, cât și regional. Și compania BASF sprijină eforturile viticultorilor mici și mijlocii prin organizarea la nivel național a concursului ”Povești cu vinuri românești”. Înscrierile pentru ediția 2017 se vor putea face începând din luna februarie.


În condițiile schimbărilor climatice și a factorilor meteorologici din ce în ce mai nefavorabili, specialiștii în protecția plantelor atrag atenția asupra necesității asigurării celor mai bune condiții pentru dezvoltarea culturii de viță de vie. Pe lângă aplicarea tehnologiei, experții recomandă și aplicarea preventivă a tratamentelor pentru vie , atât împotriva agenților patogeni, cât și pentru a ajuta plantele de viță de vie să suporte cât mai bine stresul cauzat de diferiți factori.

Mergi sus