BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum va fi vremea la început de an

4 ian. 2017

Vezi prognoza meteo pentru primele trei luni ale anului 2017

Vremea va fi mai rece decât în mod normal până pe 11 ianuarie, chiar deosebit de rece în anumite zone. În intervalul 5-11 ianuarie, temperaturile medii diurne se vor încadra în intervalul -20°C – 1°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperaturile minime se vor situa între -24°C…-5°C, în majoritatea zonelor, cu valorile cele mai scăzute în zonele depresionare. Maximele vor fi cuprinse între -16°C și 6°C pe întreg teritoriul țării. Local, se vor semnala și intensificări ale vântului, izolat cu aspect de viscol, în special în sud și est.


În aceste condiții, este posibil să apară înghețuri și vătămări ale aparatului foliar al plantelor din culturile agricole, în special pe terenurile care nu sunt acoperite de zăpadă. Fermierii trebuie astfel să efectueze atât controlul viabilității plantelor din culturile de toamnă, respectiv al elementelor de rod pentru culturile viticole sau horticole, cât și să pregătească operațiunile specifice de administrare a îngrășămintelor pe bază de potasiu și fosfor la culturile de cereale.


Va fi ger în intervalul 6-8 ianuarie


Precipitații, sub formă de ninsoare în special, vor apărea în aproape toată țara începând de joi, cu probabilitate de apariție mai ridicată în zonele de sud și sud-est, apoi în zonele intracarpatice. În Moldova, vremea se va răci accentuat începând cu 5 ianuarie și va deveni geroasă în perioada 6-8 ianuarie, cu minime de până la -16°C. Va ninge slab și temporar începând de duminică.


Pentru Muntenia, estimările meteo arată o vreme deosebit de rece până pe 8 ianuarie, când temperaturile vor coborî spre -15°C, urmată de o încălzire ușoară, cu medii de 0°C…2°C. Va ninge slab, pe arii restrânse în jurul datei de 5 ianuarie. Ninsori temporare se vor mai semnala local apoi începând de duminică. Mai cald va fi în Dobrogea, cu maxime între 3°C și 5°C și minime de -4°C…-1°C. Chiar și așa, vremea se va răci accentuat în nopțile de 6, 7 și 8 ianuarie, când minimele vor atinge -14°C. Precipitațiile în intervalul 5-11 ianuarie vor fi slabe, pe arii restrânse.


În regiunea Olteniei, vremea va fi puțin mai caldă, cu maxime între 3°C și 5°C. Valul de aer polar își va face simțită prezența și aici, în intervalul 6-7 ianuarie, când vremea va deveni deosebit de rece, cu minime nocturne de -14°C. Precipitațiile se vor menține slabe, pe arii restrânse, iar după 8 ianuarie se vor semnala doar la nivel local. În Banat și Crișana, vremea se va răci în intervalul 6-8 ianuarie, când se vor înregistra minime nocturne și de -14°C…-15°C în jurul datei de 7 ianuarie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în perioada 4-5 ianuarie și din nou după data de 7 ianuarie.


Meteorologii prognozează precipitații excedentare în primele luni ale anului


Pentru Transilvania, meteorologii prognozează o tendință generală de scădere a temperaturilor, mai accentuată pe 6 și 7 ianuarie, când va fi ger, iar maximele nu vor depăși -10°C. Ulterior, vremea se va încălzi, dar temperaturilor vor rămâne sub normele termice medii. Precipitațiile se vor semnala pe arii extinse în cea mai mare parte a intervalului, în special între 7-15 ianuarie. În Maramureș, vremea va fi mult mai rece decât normalul. Va fi ger în intervalul 6-12 ianuarie, cu minimele cele mai scăzute pe 6, 7 și 8 ianuarie. Chiar și ziua, temperaturile nu vor crește peste -12°C. Ulterior, regimul termic va avea valori diurne între -7°C…-2°C și nocturne în intervalul -14°C…-8°C. Va ninge pe arii mai extinse și în cantități mai mari în special între 7-14 ianuarie.


Conform meteorologilor, primele două luni ale anului vor fi caracterizate de temperaturi mai scăzute față de normele climatologice și ninsori abundente. În ianuarie, mediile lunare se vor situa sub normalul perioadei în nordul și centrul țării. Precipitațiile vor fi excedentare pe arii extinse, în special în Transilvania. Se va mai încălzi însă în februarie, când mediile lunare se vor apropia de media climatologică pentru cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor nordice și centrale, unde vremea va rămâne mai rece. Precipitațiile vor avea tendințe spre excedent în centrul și local în vestul țării. În prima lună de primăvară, temperaturile medii lunare vor avea valori apropiate de normele climatologice, mai puțin în nordul, vestul și centrul țării, unde se vor semnala și precipitații cu tendințe de excedent.

Mergi sus