BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum arată prognoza meteo pentru toamna aceasta

30 aug. 2016

Unde și cât de mult va ploua în următoarele trei luni

Estimările meteorologilor nu sunt foarte promițătoare pentru următoarele două luni. Veștile de la ANM vin în condițiile secetei puternice din această vară, care a afectat în special culturile de porumb și floarea soarelui. Cel puțin pentru următoarele două săptămâni, temperaturile vor fi mai mari decât media climatologică în aproape toată țara. Iar ploile se lasă așteptate după data de 6 septembrie.


Conform Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi mai caldă și în septembrie sau octombrie, la început doar în regiunea de sud-est, apoi în majoritatea zonelor țării. În același timp, fermierii care pregătesc campaniile de înființare a culturilor sau erbicidări preemergente trebuie să știe că precipitațiile vor fi deficitare în septembrie și apropiate de normele climatologice în luna octombrie. Temperaturile se vor încadra între 15°C și 19°C pentru zone precum Dobrogea. În septembrie va ploua cel mai mult în Crișana și Maramureș.


Vezi prognoza meteo detaliată pentru agricultori


Temperaturile vor fi mai mari decât normalul și în octombrie, în aproape toată țara. Va ploua destul de mult aproape peste tot, cu excepția sud-estului și sudului României, unde precipitațiile se vor încadra în norme. Cantitățile de precipitații vor fi mai ridicate în Maramureș, unde ar putea cădea până la 68 l/m2. Cel mai frig va fi în Transilvania, unde se vor înregistra temperaturi medii de 10°C. Mediile or fi însă mai ridicate în Dobrogea, cu temperaturi de până la 14°C.


Meteorologii estimează că și luna noiembrie ar putea fi ușor mai caldă decât norma, cu excepția zonelor de sud și sud-est. Va ploua cel mai mult în Oltenia, unde se estimează cantități de 81 l/m2, spre deosebire de Dobrogea, unde precipitațiile se vor situa sub 46 l/m2. Estimările sezoniere realizate de ECMWF (Centrul European pentru Prognoze pe durată medie) au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Produse BASF recomandate

Mergi sus