BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Cum va fi vremea in lunile aprilie și mai

27 mar. 2018

Vezi ce spun meteorologii de la ANM

Vin vești bune de la ANM. După fluctuațiile mari de temperatură și mai ales înghețul târziu de primăvară, care au afectat majoritatea culturilor, vremea revine la normal. Temperaturile din următoarele două luni vor fi apropiate de mediile climatologice, cu excepția câtorva zone, unde vremea se menține în continuare mai rece.

În luna aprilie, sudul și sud-estul țării vor avea parte de temperaturi apropiate de media de 9°C. Pentru Moldova, valorile medii vor fi de 5-11°C, în timp ce în Oltenia, Muntenia și Banat, mediile vor fi de aproximativ 12°C.

Pentru luna mai, va fi mai cald doar în zonele de vest, sud și sud-est. Regiuni precum Muntenia, Oltenia și Banat vor avea parte de temperaturi care vor putea atinge și 18°C, în vreme ce în Moldova se vor înregistra temperaturi între 10-17°C.

Va ploua însă destul de mult în luna aprilie. Cele mai însemnate precipitații se vor înregistra în Banat, cu o medie de 78 l/m2, în timp ce zona cu cele mai puține ploi va fi Dobrogea, unde precipitațiile nu vor trece de 40 l/m2. În Transilvania se vor înregistra valori de până la 70 l/m2, în timp ce în Oltenia precipitațiile vor atinge 75 l/m2.

Pentru luna mai precipitațiile se prognozează a fi apropiate de norma climatologică pentru sudul, sud-estul și local estul țării. Va ploua cel mai mult în Maramureș, unde precipitațiile vor atinge 89 l/m2. Cantitatea rămâne totuși ridicată și pentru regiuni precum Muntenia, Crișana, Banat sau Oltenia, unde valorile vor trece de 83 l/m2. Din nou, în Dobrogea va ploua cel mai puțin.

Meteorologii au emis o prognoză și pentru luna iunie. Astfel, temperaturile vor avea valori medii cuprinse între 13 și 21°C, ușor mai ridicate în Oltenia și Maramureș. Cel mai mult va ploua în Muntenia, Banat și Transilvania, unde se vor depăși 106 l/m2.

Mergi sus