Programul Tomata 2023 – schimbări importante pentru fermieri

Vezi condițiile și bugetele pentru anul viitor

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a alocat sumele necesare pentru programul Tomata 2023. Acestea sunt destinate cultivatorilor de tomate în sere și solarii. Bugetul pentru următorul an este de 63 de milioane de euro.

Spre deosebire de acest an, subvențiile vor suferi o serie de modificări în 2023. Singura cultura eligibilă a rămas cea de tomate în spații protejate, spre deosebire de anul 2022, când fermierii puteau cere sprijin în al doilea ciclu de cultura pentru ardei, vinete, castraveți, salată sau ceapă verde. A doua modificare importantă este scăderea sprijinului maximal de la 4.000 de euro la 3.000 de euro / 1.000 m2 / beneficiar. Mai mult, o întreprindere nu va putea depăși 20.000 de euro valoarea totală a ajutoarelor de minimis pe durata a trei exerciții financiare. Sumele vor fi plătite într-o singură tranșă.

Care sunt condițiile de eligibilitate

Programul Tomata 2023 poate fi accesat de către producătorii și agricultorii persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și producătorii agricoli persoane juridice.

Pentru a fi eligibili pentru ajutorul de minimis, agricultorii trebuie să solicite acest lucru, să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1000 mp/ ciclu de producție cultivată exlusiv cu tomate în spații protejate (sere, solarii). Ulterior, aceștia trebuie să marcheze suprafața cu un indicator, poziționat la un loc vizibil. Cultivatorii trebuie să obțină producția minimă adecvată culturii, iar aceasta să fie înregistrată în evidențele registrelor deschise la primăriile de care aparțin zonele cultivate. Folosirea produselor de protecție este un alt criteriu important impus de acest program, cât și obținerea unor tomate care conțin un număr maxim aplicabil de reziduuri de pesticide. Fermierii vor fi verificați în teren de Direcțiile Județene Agricole.

Cererile pentru solicitarea ajutorului de minimis trebuie depuse până la data de 1 martie 2023, iar până la 15 iulie 2023 se stabilesc sumele alocate fiecărui beneficiar eligibil. Pe lângă aceasta, fermierii mai trebuie să depună să următoarele acte:

  • Copie a cărții de identitate a solicitantului sau reprezentantului legal / împuternicit
  • Copia atestatului valabil de producător
  • Copia certificatului de înregistrare la ONRC sau în Registrul Național al Asociațiilor și Fundațiilor sau a actului ce permite desfășurarea activității
  • Dovada unui cont activ la bancă sau trezorerie
  • Adeverința în original din Registrul Agricol, aferentă pentru 2023, ce atestă suprafața de teren cu spații protejate

Atât cererea, cât și documentele de mai sus pot fi transmise către Direcțiile Agricole Județene prin poștă sau email.

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus