Proiecte de cercetare în sănătatea solului – UE alocă 90 de milioane de euro

Află care sunt beneficiile proiectelor

Potrivit agrointel.ro , Uniunea Europeană a anunțat că va investi 90 de milioane de euro în 17 proiecte noi de cercetare pentru a susține sănătatea solurilor. Aceste proiecte fac parte din efortul UE de a atinge obiectivul său de refacere și protejare a solurilor până în 2030. Acest obiectiv va fi atins cu ajutorul a 100 de "laboratoare vii" și "faruri" care vor începe să funcționeze anul viitor.

Proiectele, la care ia parte și România, implică 314 participanți din 32 de țări, inclusiv din statele membre ale UE și țări asociate. Acestea au ca scop producția durabilă de alimente sănătoase, protejarea biodiversității, adaptarea la schimbările climatice și susținerea obiectivelor Pactului verde european.

Proiectele vor aduce beneficii importante până în 2030, cum ar fi crearea unui depozit de cunoștințe pentru cercetarea și inovarea privind solul și sănătatea sa, reducerea deșeurilor alimentare, furnizarea de indicatori pentru biodiversitatea solului, promovarea practicilor agricole cu emisii reduse de carbon și dezvoltarea unui cadru de monitorizare a sechestrării de carbon în sol.

Au fost selectate 17 proiecte noi pentru refacerea rolului

Aceste 17 proiecte au fost selectate dintr-un număr de 71 de propuneri eligibile și vor fi gestionate de Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare (REA).Majoritatea au început deja. Ele vor fi coordonate de către Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare (REA). Pentru detalii suplimentare despre proiecte, inclusiv buget și beneficiari, puteți consulta o prezentare generală a acestora. Aceste proiecte sunt parte a programului Orizont Europa pentru perioada 2021-2027 și fac parte din abordarea misiunilor UE, care reprezintă o nouă modalitate de a oferi soluții concrete la provocările majore cu care se confruntă societatea. Misiunea UE, numită "Un pact al solului pentru Europa", a fost lansată în septembrie 2021 cu scopul de a ghida tranziția către refacerea și protejarea solurilor până în 2030. Aceasta implică crearea unei rețele eficiente constând în 100 de "laboratoare vii" și "faruri", finanțarea unui program ambițios de cercetare și inovare cu accent pe științe sociale, dezvoltarea unui cadru favorabil pentru monitorizarea solurilor în Europa și conștientizarea din partea cetățenilor în ceea ce privește importanța vitală a solului.

Alături de alte inițiative, precum Strategia UE pentru sol, misiunea 'Sol' reprezintă un plan eficient pentru a atinge obiectivele Pactului Verde. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru a proteja natura, a asigura o sursă de apă și hrană sănătoasă și a ne pregăti pentru dezastre naturale, cum ar fi incendiile și inundațiile.

În concluzie, UE investește 90 de milioane de euro în 17 proiecte pentru sănătatea solurilor, parte a efortului de a proteja și restaura solurile până în 2030. Aceste proiecte vor contribui la producția de alimente sănătoase, protejarea biodiversității și reducerea emisiilor de carbon. Proiectele sunt deja în desfășurare, gestionate de Agenția Executivă Europeană pentru Cercetare (REA), și fac parte din programul Orizont Europa. Ele joacă un rol important în protejarea mediului și în prevenirea eventualelor dezastre naturale.

Câmp Deschis

Află informații cu care câștigi teren! Un podcast cu, despre și pentru fermieri.

Ascultă acum!

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările
Mergi sus