BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Inițiativă: persoanele fizice ar putea cumpăra maximum 50 de hectare de teren agricol

6 sept. 2016

Propunerea legislativă are ca scop limitarea înstrăinării pământului

Ministerul Agriculturii se gândește la o nouă modalitate de a limita înstrăinarea terenurilor agricole. Concret, un nou proiect legislativ propune ca persoanele fizice să nu poată achiziționa mai mult de 50 de hectare de teren agricol. Ministrul agriculturii ia în considerare și posibilitatea ca terenul să fie considerat patrimoniu național.


”Cu privire la lege din 2014, aflată acum în vigoare, putem vedea că s-au introdus niște condiții, dar fermierii nu sunt mulțumiți. Există tendințe la nivelul UE pentru considerarea pământului drept patrimoniu național, cu alte conotații în legislația europeană”, a spus șeful MADR într-un interviu acordat emisiunii Viața Satului, la TVR. Conform acestuia, noua legislație trebuie să aibă în vedere și reciprocitatea condițiilor de achiziție a terenurilor agricole.


Astfel, persoanele fizice ar putea fi limitate la achiziția a cel mult 50 de hectare de teren agricol, iar condițiile trebuie respectate în România atât de cetățenii români, cât și de cei străini. ”Se dorește introducerea unei limitări de 50 de hectare pentru persoane fizice. Nu se va mai numi vânzarea terenurilor, ci înstrăinarea terenurilor agricole, deoarece s-a dezvoltat acum o variantă în care, Popescu, de exemplu, ia un împrumut de la Ionescu, iar Ionescu girează cu o suprafață de 50 ha de teren. Și pentru că Popescu nu a putut plăti împrumutul, îi lasă terenul. E un fel de vânzare mascată”, mai spune ministrul agriculturii.


Pe lângă această măsură, autoritățile mai doresc să introducă și alte condiții, precum o perioadă de timp de la vânzare în care terenul nu poate fi înstrăinat, dar și anumite cunoștințe agricole necesare. Deocamdată, propunerile sunt în stadiu de proiect de modificare a legii, dar până la această oră nicio astfel de inițiativă nu a ajuns în stadiul de dezbatere în Parlament.

Mergi sus