BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Rapița e vedeta anului 2016. Suprafața cultivată în toamnă a crescut substanțial

6 ian. 2016

Fermierii români își pun toate speranțele în cultura de rapiță anul acesta. Tot mai mulți renunță la culturile tradiționale în favoarea rapiței care le poate aduce un profit mai mare. Potrivit datelor obținute de Ziarul Financiar , suprafața cultivată cu rapiță s-a mărit substanțial în această toamnă, ajungând aproape de maximul ultimilor 7 ani. Doar în 2009 și 2010 s-au înregistrat suprafețe mai mari. Oficialii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale spun că în 2014 s-a înregistrat o producție medie de rapiță de 3.870 kg/ha.

De ce aleg fermierii cultura de rapiță

Fermierii au trecut la cultura de rapita în dauna cerealelor tradiționale. Grâul și porumbul sunt cele mai afectate. Ponderile celor două cereale au cunoscut cele mai mari scăderi din ultimii ani. Sunt două mari motive pentru care fermierii au ales oleaginoasele în dauna cerealelor: prețul și vremea. Seceta a pus și ea mari probleme culturilor de cereale anul trecut. Lipsa sistemelor de irigații și-a spus cuvântul. Potrivit ZF, în 2014 s-au irigat doar 1,3-1,5% din totalul de 10 milioane de hectare de teren arabil.

Vremea și-ar putea spune cuvântul și iarna aceasta, în condițiile în care fermierii se tem ca gerul din ultimele zile să nu fi afectat culturile. “Din fericire, rapița cultivată în această toamnă a intrat bine în iarnă, bine dezvoltată. Există și situații în care rapița a fost poate puțin prea dezvoltată, ceea ce presupune un risc. În funcție de evoluția vremii, fermierii se pot confrunta cu anumite pierderi de plante. Oricum, aceștia trebuie să evalueze cultura de rapita la ieșirea din iarnă și să ia măsurile necesare pentru fertilizare, combaterea bolilor și a dăunătorilor”, spune Liviu Chira, Crop Manager BASF România.

Soluții pentru cultura de rapiță a fermierilor

O soluție mai bună pentru fermieri ar putea fi folosirea hibrizilor de tip Clearfield . ”Sistemul de producție Clearfield pentru rapiță oferă o protecție mai ridicată împotriva buruienilor și mărește șansele unei producții mai ridicate. Iar fermierii care au culturi de rapiță Clearfield și nu au erbicidat în toamnă pot folosi în această primăvară un produs nou, erbicidul Cleravo® ”, mai spune Chira.

Mergi sus