Situația din Ucraina evidențiază problemele infrastructurii deficitare

EDITORIAL Lipsa de infrastructură, organizare și strategie se vede acum mai bine ca oricând

Poate suna ciudat, dar a fost nevoie de un război la granițele României pentru a deveni clar, pentru aproape toată lumea, că problemele agriculturii românești, de care tot vorbim de 30 de ani, nu sunt doar teorie. O perioadă în care multe voci au atras atenția că nu putem fi eficienți fără investiții în infrastructura de transport, irigații și energie, fără strategii bine puse la punct și implementate corect pentru toți jucătorii din piață.

Astăzi, în fața șansei de a putea exporta mai multe cereale, în contextul războiului din Ucraina, România se confruntă cu un port Constanța aproape blocat și cu o lipsă de organizare la nivel național care nu mai reprezintă o surpriză. Peste asta se adaugă seceta, care ridică probleme tot mai mari, costuri în creștere cu finanțarea și carburanții și avertismentul ONU legat de o posibilă foamete la nivel global. Practic, conflictul de la granițele noastre, ne obligă să ne organizăm acum, în ceasul al 13-lea, și să facem rapid ceea ce ar fi trebuit făcut pe îndelete, metodic, în ultimii 30 de ani.

Portul Constanța blocat. Nu este o surpriză

În general, investițiile în infrastructura din România, indiferent de tipul acesteia, au suferit în ultimii 30 de ani. Iar agricultura are nevoie, printre altele, de drumuri, energie, transport și mai ales logistică. Șocant, nu? Cine ar fi crezut că, după ce recoltezi, ai nevoie să stochezi recolta sau să duci marfa în port ca s-o exporți? De 30 de ani vorbim de nevoia de a investi în infrastructură, fără de care nu avem cum să fim mai eficienți, iar economia românească să evolueze mai bine în sectoare cheie cum este agricultura.

Astăzi, avem un port Constanța blocat, în contextul în care avem multe grâne din Ucraina. Și ne-am apucat să reparăm șinele de cale ferată pe repede înainte, desigur, dar tot mai bine mai târziu decât niciodată. Oportunitatea de a putea exporta mai multe produse agricole sau măcar de a le putea asigura tranzitul trebuie întâi să treacă prin reparații și modernizări făcute rapid, iar asta ne va costa timp, energie și bani.

Seceta extremă, exact ce ne mai lipsea

Colac peste pupăză, 2022 tinde să devină un an și mai complicat pentru fermieri. Încă de la începutul anului era clar că nu vor fi recoltele din 2021 - un an excelent - din cauza nivelului extrem de redus de precipitații din timpul iernii. Însă, din luna iunie mai ales, situația a devenit chiar mai delicată.

Cantitatea de precipitații căzută în multe regiuni din România a fost scăzută încă din luna mai. Acestea sunt și cu 50% mai mici față de o medie anuală, în unele județe, ceea ce a dus inclusiv la râuri și lacuri de acumulare secate, debite extrem de scăzute și o scădere îngrijorătoare a nivelului apelor Dunării. În multe zone au apărut dune de nisip, iar unele lacuri cu apă potabilă au ajuns la niveluri îngrijorătoare. Nu doar navigația de pe Dunăre are de suferit, fiind deja impuse restricții în acest sens, dar este posibil să vedem probleme și în zona de energie. Însă pentru fermieri cel mai tare doare să-și vadă culturile calamitate sau producțiile mult diminuate. La toate acestea se adaugă și perspectiva unor culturi ce urmează a fi înființate în condiții de secetă pedologică extremă.

Inflația continuă să accelereze. Piețele, mai volatile ca oricând

Toate aceste probleme locale se suprapun peste un context global deloc favorabil. Prețurile cresc constant, seceta pune probleme în multe state ale lumii, iar ONU a avertizat asupra unui mare pericol legat de foamete. Multe țări sărace vor avea serioase probleme anul viitor să asigure alimente pentru populație, în contextul în care circa 20 milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina, iar prețurile urcă fără să obosească deloc.

În acest an, lucrurile s-au mai aranjat pe spatele resurselor de anul trecut, dar 2023 va arăta deja semnificativ mai rău de atât, dacă nu vor fi găsite soluții radicale într-un timp foarte scurt. Unde va fi România în acest context? Se sperăm că nu reparând șine de cale ferată uitate de 30 de ani.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus