Un război absurd schimba harta economică a lumii
10.03.2022

EDITORIAL: Cu fluxurile agricole regionale afectate pentru cel puțin câțiva ani, România are șansa de a fi un pilon de stabilitate în regiune
"Să facem din tun tractoare" era un vers în vremuri de tristă amintire, dar îl astăzi aplicat invers lângă granița România. Un război devastator și aberant, cu Rusia pe post de agresor, a dat peste cap întreaga planetă și are efecte toxice ce vor fi resimțite mulți ani de acum încolo, pe toate planurile. În agricultură, impactul a fost imediat: prețurile la cereale au sărit imediat, fiind înregistrate noi recorduri. Explicația principală nu este greu de ghicit: Ucraina este un jucător major pe piața de produse alimentare la nivel global.
Mai mult de atât, întreaga zonă a Mării Negre este afectată de restricții de circulație, iar porturile distruse ale Ucrainei vor cântări enorm în ecuația logisticii globale. În plus, prețul petrolului a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 8 ani, ceea ce contribuie masiv la creșterea costurilor de transport. Ce poate face România, în afară de a ajuta refugiați? Poate să investească în sisteme de irigații extinse, să producă mai mult și să modernizeze și extindă portul Constanța, dar pentru asta ar trebui să există o strategie pe termen lung la nivel național, ceva ce nu prea vedem pe aceste meleaguri.
Ucraina, jucător de top la nivel global
Pentru cei care uitaseră cât de importantă este Ucraina pentru piețele globale, războiul este o readucere aminte. Locul 1 global atât în ceea ce privește producția de semințe de floarea soarelui, cât și ulei de floarea soarelui. Porumb, grâu, zahăr, oleaginoase, miere – alte produse la care țara este pe locuri fruntașe la nivel global.
Astfel, este foarte clar că acest conflict va aduce un impact major la nivelul întregii economii, iar efectele sociale negative se vor resimți puternic. Mai mult de atât, întreaga regiune este afectată din punct de vedere comercial, fiind impuse o serie de restricții și blocaje.
Infrastructură distrusă și restricții de circulație
Zona Mării Negre este blocată în mare pare, iar restricțiile și sancțiunile impuse se vor vedea cu siguranță în creșterea masivă a costurilor de transport. Prețul petrolului, care a depășit deja nivelul de 110 dolari pe baril, va fi și el o lovitură din acest punct vedere. Ceea ce este însă și mai grav este faptul că nu se întrevede absolut deloc o îmbunătățire a situației.
Bombardamentele continuă, drama refugiaților crește de la o zi la alta, iar infrastructura Ucrainei a fost distrusă în mare parte, în special dacă vorbim de cea portuară. Astfel, chiar dacă, prin absurd, mâine încetează acest război aberant, ar dura probabil cel puțin câțiva ani până se reface tot sistemul, atât în zona de producție, cât și în cea de logistică. Totodată, economia Rusiei este în pragul colapsului din cauza sancțiunilor, cu impact și asupra principalilor parteneri comerciali și economici ai țării.
Rolul României, mai mare acum. Facem față?
În acest context extrem de volatil, rolul României ca factor de stabilitate în regiune a crescut brusc. Responsabilitatea este mai mare acum, dar întrebarea este dacă facem față. Putem produce mai mult, în contextul reducerii ofertei agricole? Dacă da, putem exporta mai multe produse agroalimentare? Avem infrastructura necesară? Portul Constanța poate face față unui trafic de mărfuri mult mai mare? Dar infrastructura feroviară?
Putem elabora la nivel național o strategie care să susțină investiții masive și o mai bună organizare, pentru ca fermierii noștri să poată beneficia de noul context? Multe întrebări, puține răspunsuri. Prețurile cresc rapid, ceea ce înseamnă și venituri mai mari pentru fermieri, dar și costuri. Nu există câștiguri fără responsabilități și fără o strategie solidă pe termen lung, dar ne chinuim să înțelegem asta de peste 30 de ani. Poate vom reuși acum, în al 12-lea ceas, când avem un război la granițe.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.