Războiul și banii tipăriți în pandemie umflă prețurile

EDITORIAL Războiul din Ucraina pune gaz pe focul trilioanelor tipărite de băncile centrale în pandemie și umflă rata inflației la alimente. Vom reuși oare în ceasul al 12-lea să avem o agricultură performantă?

Războiul din Ucraina este una dintre cauzele majore de accelerare a inflației din ultimele două luni, mai ales dacă vorbim de prețurile alimentelor. În primul rând, vorbim de un conflict între două puteri ale agriculturii mondiale, așa că avem din start o problemă legată de nivelul producției, dar și de logistică. Infrastructura distrusă din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei vor contribui din plin la creșterea costurilor și a prețurilor la alimente, iar datele oficiale privind inflația confirmă deja asta la nivel global.

Statistica a anunțat, pentru martie, o rată anuală a inflației de 11,2% în România, la produse alimentare, cea mai mare din 2011 încoace. Dacă adăugăm că SUA au anunțat o rată anuală de 8,5%, la nivel general, obținem un tablou foarte clar al unei inflații generalizate, la nivel global, care va eroda puternic puterea de cumpărare a oamenilor în următoarele luni.

O producție agricolă foarte bună a devenit o condiție ”sine qua non” în acest an pentru ca problema prețurilor la alimente să nu devină una majoră la nivel global. Mai ales dacă ținem cont că cele mai afectate de scumpirea alimentelor și de reducerea cantităților livrate vor fi țările cele mai sărace, urmate de statele emergente. Riscul apariției de tensiuni sociale crește astfel rapid, iar următoarele luni vor fi critice în acest sens.

Rădăcina problemei

Însă, cauza principală a inflației crescute din prezent nu este războiul, acesta fiind doar un catalizator, ci banii tipăriți de băncile centrale în ultimii doi ani. Numai în cazul Rezervei Federale americane, vorbim de aproape 5 trilioane de dolari aruncați în piață între februarie 2020 și aprilie 2022. Scopul a fost acela de a ajuta țările să depășească criza generată de pandemie, una serioasă, care a blocat ramuri întregi ale economiei globale, cum ar fi turismul, HoReCa și transportul de persoane.

Dar, dacă aceste tipărire masivă de bani a avut un efect benefic în prima fază, situația s-a schimbat radical după ce economia a început să-și revină. Cantitatea mare de bani din piață a început să circule tot mai mult, în timp ce volumul de servicii și produse a crescut mult mai lent. Producția și logistica au avut un ritm mai lent de revenire, astfel că banii mulți existenți deja s-au raportat la mai puține servicii și produse decât ar fi fost optim. Drept urmare, prețurile au crescut accelerat, ”ajutate” și de probleme majore în livrarea anumitor componente cheie, cum ar fi microprocesoarele, necesare în producția unor categorii largi de produse.

Producția de alimente, sabotată de război

În tot acest context delicat, în care oferta scăzută și banii aruncați din ”elicopter” puneau deja presiune pe prețuri, a apărut războiul începând din 24 februarie. Un război absurd, pe care aproape nimeni nu l-a prevăzut. În primă fază, acesta a urcat prețul petrolului la peste 120 dolari pe baril, iar cel al gazelor naturale a atins niveluri record. Numai din aceste două materii prime, esențiale pentru economia globală, avem deja o accelerare majoră a inflației, aflată deja pe trend ascendent.

Un alt efect cu impact major a fost în cazul alimentelor. Așa cum știm, Ucraina și Rusia sunt jucători extrem de importanți în ceea ce privește producția de cereale și nu numai. Distrugerea infrastructurii din Ucraina și sancțiunile impuse Moscovei au apăsat până la podea pedala de accelerație în cazul prețurilor la alimente. În România, avem cel mai mare ritm de creștere a prețurilor din 2011 până acum, iar asta este doar începutul problemei. Războiul pare departe de final, iar anul agricol a început cu secetă, așa că nu se văd semne că acest ritm nebunesc al inflației se va opri prea curând.

Soluția? Tot cea veche, doar că într-un context mult mai complicat

Prețurile mari la alimente la nivel global au efecte mult mai nocive decât pare la prima vedere. În primul rând, fiind achiziții esențiale, oamenii vor reduce toate celelalte bugete pentru a putea să-l crească pe cel alocat alimentelor. Asta înseamnă automat că achizițiile mai scumpe și neesențiale, cum ar fi case sau mașini, vor fi reduse semnificativ. Mai mult de atât, pe măsură ce prețul alimentelor crește, clasa de mijloc va reduce și alte achiziții considerate mai puțin importante, cum ar fi electrocasnicele sau articolele de îmbrăcăminte, cu efecte nocive asupra unor companiilor din aceste sectoare, care vor trebui să facă față unor vânzări aflate în scădere rapidă.

Soluția în cazul României? Tot cea de care vorbim de 30 de ani: agricultură performantă. Gata cu recoltele slabe și cu productivitatea mult mai scăzută decât media Uniunii Europene (UE), nu mai este loc de așa ceva. Tensiunile sociale care pot apărea în multe state ale lumii ar putea fi imense din cauza lipsei alimentelor, astfel că toată lumea are obligația, cel puțin morală, de a a obține cele mai bune rezultate posibile în domeniul agriculturii. În România, vorbim de importanța unei agriculturi moderne de 30 de ani, dar am făcut prea puține în acest sens. Poate reușim acum, cu război la granițe și cu o planetă aflată în fierbere.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Ei înfruntă zilnic neprevăzutul BASF spune din nou #MulțumimFermierilor

Susținem micii legumicultori și pomicultori români. Le premiem eforturile și le mulțumim pentru ceea ce fac pentru noi. Premii în valoare totală de 10.000 euro

Află mai multe

Povești cu vinuri românești, ediția a VII-a, 2022

Pășește printre stelele vinului românesc. S-au ales vinurile câștigătoare la Marea finală.

Vezi marii câștigători

BASF AgSolutions Finder

Soluția digitală îți oferă sugestii de produse doar pe baza nevoilor tale, simplu, rapid și interactiv. Alege problemele cu care de confrunți în cultura ta și vei primi recomandările noastre de produse.

Vezi recomandările

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus