BASF Agricultural Solutions România
Agricultură

Record nedorit pentru România la infestarea cu rozătoare

17 feb. 2016

Ministrul Irimescu încearcă să impună fermierilor să folosească perdele forestiere

România a mai doborât un record: numărul de rozătoare pe hectar în culturile de cereale. Peste 70.000 de șoricei pe hectar a avut România în 2014, conform ministrului agriculturii, Achim Irimescu. Una dintre cauze e și lipsa perdelelor forestiere, pe care acum guvernul Cioloș încearcă să le impună fermierilor.

”La noi la câmpie mergi kilometri întregi și nu găsești un copac să te ascunzi de soare. Nu e întâmplător că în 2014 am avut record mondial cred și anume 70.000 de șoricei pe hectar în România, rozătoare care practic au tocat culturile. Eu am cerut atunci acceptul pentru o substanță cu care să combatem rozătoarele”, a spus Irimescu la Realitatea TV.

Ministrul are și o soluție și e gata să îi forțeze pe fermieri să o implementeze: perdelele forestiere. ”Dacă am avea perdele forestiere atunci ar apărea răpitoare, animale de pradă care ar aduna din acești șoricei. Nu mai spun că păsările ar aduna insectele. Deci este un sistem extrem de important și interesant – cel al perdelelor forestiere”, mai spune ministrul.

Implementarea noii Politici Agricole Comune îi pune pe fermieri în fața situației de a lăsa 5% din suprafața fermelor de peste 15 hectare nelucrată sau pentru înființarea perdelelor forestiere. Costul înființării unui hectar de perdea forestieră ajung la peste 2.500 de euro, conform AgroInfo. Proiectul a mai apărut pe agenda autorităților și în 2014, dar a fost abandonat.

”Prin reforma Cioloș ești obligat să ai 5% teren necultivat sau să lași pădure dacă ai o fermă de peste 15 hectare. Și este o ocazie extraordinară, practic forțăm oamenii să facă aceste perdele”, completează ministrul Irimescu. Pe lângă înființarea de perdele forestiere, ministrul are în vedere și demararea programului de reabilitare a sistemului irigații, precum și construcția unor noi lacuri de acumulare care să mărească suprafețele irigabile.

Ce sunt perdelele forestiere de protecție

O perdea forestieră este formațiunea de pădure de lățime relativ îngustă, dar de minimum 20 de metri, cu diferite lungimi, care se înființează sau amplasează la o distanță anumită față de un obiectiv, pentru a-l putea proteja împotriva unor factori naturali.

De exemplu, se pot înființa perdele forestiere pentru protejarea câmpurilor agricole de rozătoare sau factorii climatici care ar putea dăuna culturilor. O perdea forestieră mai poate avea și rol de protecție a drumurilor împotriva înzăpezirii, poate proteja malurile contra viiturilor.

Mergi sus