Relația dintre bancheri și fermieri trece la nivelul următor

După mulți ani în care au avut o relație cu „năbădăi”, se pare că bancherii și fermierii au găsit o cale de a face afaceri mari împreună

Una dintre plângerile constante ale fermierilor din România, în ultimii 20 de ani, au fost legate de dificultatea cu care reușesc să obțină finanțare de la bănci. Deși România are un sector agricol important, cu o pondere de circa 4-5% în PIB, afacerile din agricultură nu au părut suficient de stabile și sigure pentru bancheri, de-a lungul timpului, pentru a fi acordate credite mari, pe termene lungi. Domeniul era considerat foarte riscant, astfel că, în majoritatea cazurilor, erau acordate credite mai mici, la dobânzi mari și pe termene scurte, semne clare ale temerilor legate de posibila nerambursare a banilor. Însă, în ultimii ani, acest sector al economiei a crescut, iar afacerile au devenit mai mature și mai predictibile. Astfel, ele au devenit mai atractive pentru bănci, iar o relație care părea incertă începe să devină tot mai strânsă și armonioasă, cu efecte benefice pentru ambele părți.

Credite de miliarde pentru agricultură

Toate marile bănci s-au concentrat, după ce efectele crizei financiare din 2008/2009 au mai trecut, pe creșterea segmentului de credite acordate companiilor din agricultură. Chiar și bancherii au recunoscut, în ultimii ani, că acest segment are un mare potențial de creștere, fiind lipsit de finanțare consistentă o perioadă mai lungă de timp. În prezent, avem bănci care acordă fiecare, anual, credite de zeci și sute de milioane de euro în acest sector esențial al economiei, semn al creșterii încrederii în acest sector. Iar valoarea lor este așteptată să crească în viitor, pe măsură ce acest domeniu devine tot mai predictibil, iar băncile devin mai sigure că pot recupera creditele acordate.

Creșterea predictibilității, marea provocare

Așa cum este firesc, pentru ca fermierii să poată obține mai ușor finanțare de la bănci, ei trebuie să demonstreze că pot obține, în timp, un flux constant de venituri. Ori, una din marile probleme ale agriculturii, odată cu degradarea și dispariția sistemelor de irigații, a fost tocmai lipsa stabilității. Un an sau doi erau buni, cu recolte bogate și venituri consistente, apoi urmau 2-3 ani secetoși, care aduceau și probleme financiare. Ori, băncile, prin definiție, sunt instituții care acordă credite acolo unde există o oarecare maturitate și stabilitate, pentru a reduce riscurile legate de nerambursarea banilor. Lipsa investițiilor în sisteme de irigații, lipsa unui număr mare de jucători maturi, dar și inexistența unui plan clar, la nivel național, au reprezentat factori de risc.

Băncile, mai bogate ca oricând

În paralel, a existat și o evoluție extrem de puternică a sistemului bancar din România. După criza din 2008/2009, au existat schimbări majore, care au dus la luarea unor măsuri cu rol în creșterea rezistenței sistemului financiar la șocuri majore. Băncile au devenit mai rezistente, mai bogate și mai mature în luarea deciziilor în ceea ce privește creditarea. Capacitatea de analiză a riscurilor s-a îmbunătățit față de acum 15 ani, astfel că sistemul este mai pregătit să finanțeze masiv și domenii considerate altă dată mai riscante, cum este agricultura. La nivel global, există un exces de lichiditate, după ce băncile centrale au injectat trilioane de dolari în piețe, astfel că băncile au căutat, în mod firesc, să fie mai active în zona de creditare și în zone altă dată ocolite. În acest context favorabil, relația dintre bănci și fermieri devine mai strânsă, cu efecte benefice de ambele părți. Desigur, pentru a exista o evoluție pe termen lung, sectorul agricol rămâne dator cu o organizare mai bună, cu investiții importante în sistemele de irigații și cu o creștere generală a gradului de predictibilitate.

Dinu Boboc este un jurnalist cu peste 16 ani de experiență. De-a lungul timpului, a semnat pentru publicații de renume, precum News.ro, Business Standard, TVRinfo.ro, Evenimentul Zilei și revista Capital. Ține permanent legătura cu fermieri, traderi și autorități pentru a avea mereu o imagine clară și obiectivă asupra sectorului agricol românesc.

Profită de ofertele speciale BASF

Descoperă ofertele speciale și pachetele tehnologice BASF.

Vezi promoțiile BASF

De acum poți primi noutățile BASF și pe WhatsApp

Te poți abona la informările noastre în 3 pași simpli. Știri, sfaturi, recomandări, rapid și ușor, direct pe WhatsApp.

Mai multe detalii

Imazamox

O substanță activă de la BASF pentru producții performante. Combate buruienile din numeroase culturi agricole

Mai multe detalii

Soluții digitale de la BASF

Aplicația AgAssist – asistentul digital din buzunarul tău

Descarcă aplicația

Fii un fermier informat!

Serviciile mele: gestionează rapid și ușor abonările (email sau SMS). Vei primi astfel informații personalizate din partea noastră și vei avea partea de conținut premium.

Abonează-te acum
Mergi sus